Aangepast wielrennen is wezenlijk onderdeel van De Zwaluwen

Op weg naar de Special Olympics
Nog een paar weken en dan is het zover: op 8, 9 en 10 juni gaan ruim tachtig sporters en zo’n dertig coaches uit Deventer naar de Special Olympics in de Achterhoek. Aan dit driedaagse toernooi doen ongeveer 2500 sporters met een verstandelijke beperking mee. Een officiële openingsceremonie met de intocht van de atleten in het stadion, het olympisch vuur, het afleggen van de eed en dan… twee dagen intensief sporten en natuurlijk proberen zoveel mogelijk medailles te halen. Alle sporters sporten en trainen elk bij hun eigen – reguliere – vereniging. Maar naar de Special Olympics gaan ze als één grote Deventer Sportploeg. Ze doen mee aan zeven disciplines: zwemmen, voetbal, judo, tafeltennis, atletiek, wielrennen en skeeleren. In de komende weken stellen we ze graag aan u voor!

RSL 3114

Het is een heel grote vertegenwoordiging van WSV De Zwaluwen die vrijdag 8 juni afreist naar De Achterhoek voor de Special Olympics. Maar liefst twintig wielrenners, drie piloten en acht coaches stappen die dag in de bus naar de Special Olympics. Racefietsen, mountainbikes, tandems en driewielers gaan in een aparte vrachtwagen mee.

‘We zijn enorm gegroeid’, constateert Rick Tuinman, hoofdcoach van het aangepast wielrennen van De Zwaluwen, tevreden. ‘In 2010 deed alleen Hilbert Naberhuis uit Deventer mee. Ik wist dat er meer belangstelling was en heb me ingezet om van het aangepast wielrennen een serieuze zaak te maken bij de vereniging.’

Eigenwaarde

Dat is Rick gelukt. Het aangepast wielrennen maakt inmiddels een wezenlijk onderdeel uit van de ruimt 70-jarige Zwaluwen. In 2012 is Rick coach van drie sporters in Den Bosch (waaronder wielrenner Fatih, die de harten steelt van het publiek met zijn eigen, oude fiets en een snelheid waarmee hij nog nét niet omvalt) en in de jaren erna wordt de groep steeds groter. Behalve op racefietsen rijden de sporters op tandems (met piloten), driewielers en mountainbikes. Zelfs Fatih heeft zijn vertrouwde stadsfiets inmiddels ingeruild voor een mountainbike en zijn snelheid en techniek zijn er enorm op vooruit gegaan.
‘De Special Olympics zijn het mooiste podium dat je voor onze sporters bedenken kunt’, vertelt Rick. ‘De kans om te winnen is groot, ze kunnen hier maximaal presteren. Ze weten dat ze serieus kans maken op een – gouden – medaille en dat doet heel veel voor hun eigenwaarde.’

Op de fiets naar Eibergen

Het wielrentoernooi van de Special Olympics vindt plaats in Eibergen. Dat de andere leden van De Zwaluwen enorm meeleven met deze groep wielrenners bewijzen ze op de eerste wedstrijddag: op zaterdag 9 juni gaat bijna de hele vereniging op de fiets naar de wielerbaan in Eibergen om hun clubgenoten aan te moedigen!

RSL 3117