De judoka’s kennen elkaar bijna allemaal

Op weg naar de Special Olympics
Nog een paar weken en dan is het zover: op 8, 9 en 10 juni gaan ruim tachtig sporters en zo’n dertig coaches uit Deventer naar de Special Olympics in de Achterhoek.

Aan dit driedaagse toernooi doen ongeveer 2500 sporters met een verstandelijke beperking mee. Een officiële openingsceremonie met de intocht van de atleten in het stadion, het olympisch vuur, het afleggen van de eed en dan… twee dagen intensief sporten en natuurlijk proberen zoveel mogelijk medailles te halen. Alle sporters sporten en trainen elk bij hun eigen – reguliere – vereniging. Maar naar de Special Olympics gaan ze als één grote Deventer Sportploeg. Ze doen mee aan zeven disciplines: zwemmen, voetbal, judo, tafeltennis, atletiek, wielrennen en skeeleren. In de komende weken stellen we ze graag aan u voor!

 

Monica 0204

Ongeveer een keer per maand wordt er ergens in Nederland een aangepast judotoernooi gehouden. Ook de Budovereniging Deventer organiseert zo’n toernooi en de sporters nemen zelf ook regelmatig deel aan de toernooien elders in het land. Op de Special Olympics komen ze elkaar – tot ieders plezier – ook weer tegen!

‘Ook de ouders gaan bijna altijd mee naar die toernooien’, vertelt Yvonne Commandeur, die – samen met haar man John – coördinator is van het aangepast judo. ‘Het zijn leuke momenten: ze ontmoeten er nieuwe mensen, maar ook veel oude bekenden. Op de Special Olympics kennen ze elkaar bijna allemaal. En er wordt altijd wel iets gewonnen.’ Björn, de zoon van John en Yvonne, vierde tijdens zijn eerste Special Olympics in Noord-Limburg, zijn twaalfde verjaardag. Spannend, een heel weekend van huis en dan ook nog jarig! ‘Zo zijn wij er ook ingerold’, lacht Yvonne. ‘Toen de vorige coördinator stopte hebben wij het overgenomen.’

Healthy Athletes

Er gaan acht judoka’s mee naar de Achterhoek, en drie coaches. Yvonne gaat zelf mee om een van de sporters te begeleiden. Yvonne: ‘Het is een geweldig evenement, waar veel te beleven valt. Zo vinden de sporters de Healthy Athletes altijd heel leuk. Daar wordt gekeken naar hoe het met hun gezondheid en fitheid staat. Ogen, oren en voeten worden bijvoorbeeld gecontroleerd. Dat vinden ze ook wel een beetje spannend. En het judotoernooi is natuurlijk gewoon altijd leuk! Vijf van onze judoka’s zijn al vaker geweest, Melanie en Joyce gaan voor het eerst mee. Dan zien we wel dat ook hun ouders het spannend vinden! ’

Monica 0206