De Sportcarrousel: ontdek welke sport bij je past!

Sporten is gezond. Niet alleen voor lijf en leden, maar ook vanwege de sociale contacten met anderen. Voor kinderen en volwassen met een (verstandelijke) beperking en/of een afstand tot de arbeidsmarkt, is het niet altijd makkelijk om een sport(vereniging) te vinden die bij past. De Sportcarrousel helpt daarbij een handje.

SPORTcarrousel logo zonderglow Rene

Een aantal Deventer Sportverenigingen heeft via een landelijke regeling van het Ministerie van VWS (Sportimpuls) subsidie aangevraagd (en gekregen) om voor meer mensen aangepast sporten mogelijk te maken. Via de Deventer Sportploeg is in Deventer al veel ervaring opgedaan met het aanbieden van sport voor mensen met een (verstandelijke) beperking, maar het is ook bekend dat nog veel mensen met een beperking niet aan sport doen. Onder hen zijn ook volwassenen die – om welke reden dan ook – een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Met de subsidie van de Sportimpuls is het nu mogelijk om mensen op hun eigen locatie kennis te laten maken met een achttal sporten. De Sportimpuls is onderdeel van het VWS programma Sport en Bewegen in de Buurt. De subsidie is bestemd voor lokale sport- en beweegaanbieders om meer mensen aan het bewegen te krijgen.

Bus en aanhanger met als opschrift Sportcarrousel

Sportcarrousel

Er is een prachtige sportcarrousel ontwikkeld. Met een aanhanger vol sportattributen komt de carrousel op elke gewenste plek. De eerste keer op een school of bij een werkgever. Leerlingen en werknemers kunnen – op eigen terrein – kort verkennen wat de sporten (atletiek, gymnastiek, wielrennen, judo, voetbal, tafeltennis, zwemmen en korfbal) inhouden. De volgende stap is dat de carrousel wordt opgezet bij bijvoorbeeld een van de verengingen. Daar kunnen de mensen dan weer alle sporten beoefenen, maar ook nader kennis maken met de vereniging. Vervolgens is het de bedoeling dat de sporter-in-spe een aantal keren gaat proefdraaien bij de vereniging van zijn of haar keuze. Als dat bevalt kan hij of zij lid worden van de vereniging. Bij de G-tak van de vereniging, maar ook bij de reguliere onderdelen, dat is afhankelijk van wat iemand kan en wil.

In het kort:

De Sportcarrousel is tijdens de Kick Off voor de Special Olympics op 9 februari uitgebreid getest door meer dan 100 sporters van de Deventer Sportploeg.

Verenigingen

Een groot aantal verenigingen in Deventer die op dit moment aangepast sporten aanbieden en meedoen met de Sportcarrousel zijn:

Deventer Sportploeg

De Deventer Sportploeg werkt al meer dan tien jaar samen met deze Deventer sportverenigingen om sporten voor kinderen en volwassenen mogelijk te maken. Daarnaast organiseren de vrijwilligers van de DSP deelname aan toernooien, zoals elke twee jaar deelname aan de Special Olympics. Doordat verenigingen en de Deventer Sportploeg hun krachten bundelen heeft Deventer een uniek aanbod voor sporters met een beperking. Dat komt allemaal samen in de Sportcarrousel.

Sporttechnisch team

Elke keer dat de Sportcarrousel draait is een ervaren en professioneel sporttechnisch team aanwezig voor de begeleiding. Dat team gaat ook de verenigingen ondersteunen als zich (meer) sporters melden voor aangepast sporten. Ook trainers/coaches van de verenigingen die aangepast sporten aanbieden worden betrokken bij de carrousel. Sporters die al sporten en met de Deventer Sportploeg naar de Special Olympics gaan zijn de ambassadeurs van de Sportcarrousel.

Meer weten?

Neem dan contact op met Regiocoach Salland aangepast sporten:
Kees van Hoof mobiel: 06 53676461
E-mail: 
Download hier de flyer
www.sportcarrousel.nl