Deventer Sportploeg beleeft geweldige Special Olympics

Het weer zat af en toe een tikkeltje tegen, maar daar laten de sporters in elk geval hun humeur niet door bederven tijdens de Special Olympics in het weekend. Zij genieten van een geweldige openingsceremonie (met een spetterend optreden van Frans Bauer), de feestavond op zaterdag, maar vooral natuurlijk van hun eigen prestaties, de gezelligheid én de concurrentie van de andere sporters en het behalen van mooie resultaten.
RSL 3813
Nijmegen, Groesbeek en Wijchen zijn afgelopen weekend het decor voor die Special Olympics Nederland. Zo’n 2500 sporters met een verstandelijke beperking beleven daar het mooiste sportweekend in twee jaar. Natuurlijk is de Deventer Sportploeg ook aanwezig! Met ruim tachtig sporters doet ze mee in de disciplines wandelen, wielrennen, skeeleren, zwemmen, voetbal, judo, atletiek en tafeltennis. Op alle fronten zijn de medailles en de vaantjes in grote hoeveelheden in de wacht gesleept.
Voorbereiding

De sporters (en de coaches) hebben zich maandenlang voorbereid op het toernooi en hebben in de maand juni vaak extra trainingen ingelast om goed beslagen ten ijs te komen. Op vrijdag 1 juli staan de bussen van TCR klaar om alle sporters en hun begeleiders naar Heumensoord te brengen, waar het Olympisch Dorp is opgebouwd. Daar zullen ze de komende twee dagen eten, slapen en feestvieren. Sporten doen ze op veel verschillende locaties in Nijmegen, Groesbeek en Wijchen. 

 

RSL 3900Openingsceremonie

Het eerste officiële onderdeel is de openingsceremonie. In een uitverkocht Goffertstadion komen alle atleten het veld op lopen en zien hoe de Nederlandse en de Special Olympics-vlag gehesen worden. Traditiegetrouw brengen de mannen en vrouwen van Torchrun het Olympisch vuur binnen (dat overigens ook brandt in het Olympisch dorp). Als de eed is afgelegd zijn de spelen officieel geopend en is het tijd voor een feestje. Introdans beeldt – met dansers met en zonder beperking – alle sporten uit die tijdens het toernooi worden beoefend. Daarna krijgt Frans Bauer het hele stadion aan het zingen en dansen. Het is dat er geen dak op het Goffertstadion zit (wat overigens gezien de regenbuien best fijn zou zijn geweest), anders was het er ongetwijfeld afgegaan!

RSL 4227
Wandelen

Nijmegen zou Nijmegen niet zijn als er niet gewandeld wordt. Tijdens het toernooi wordt er een wandeldriedaagse gehouden. Generaal b.d. Peter van Uhm is marsleider. Dertien Deventer wandelaars doen mee. Zij hebben de afgelopen maanden regelmatig met elkaar gewandeld en lopen elke dag vijf kilometer. Ze starten op vrijdag en eindigen hun eerste tocht natuurlijk in het Goffertstadion bij de openingsceremonie. Wandelen is laagdrempelig en biedt een aantal mensen die geen sport beoefenen in verenigingsverband toch de gelegenheid om mee te doen aan dit weekend. Wat de Deventer Sportploeg betreft mag de organisatie dit onderdeel er in houden!

RSL 4528

Skeeleren 
Skeeleren is voor de Deventer Sportploeg een nieuwe discipline, waar meteen drie sporters aan deelnemen. En alle drie weten ze meteen een gouden plak in de wacht te slepen, een van hen zelfs in tweevoud. Djim, de jongste van de drie, mag bij speaker en sportjournalist Henk-Jan Kerkhoff komen uitleggen wie zijn grootste voorbeeld is als het om skeeleren gaat. ‘Caren’, is zijn vanzelfsprekende antwoord. ‘Oh?’, zegt Henk-Jan. ‘Niet Ronald of Michel Mulder of zo?’ Maar nee, Djim blijft bij zijn antwoord. Logisch toch? Caren is immers zijn coach, en wie kan er nou beter skeeleren dan zij?

RSL 3934

Supporters

Een groot aantal partners en andere mensen die de Deventer Sportploeg een warm hart toedragen zijn uit Deventer gekomen om deze openingsceremonie mee te maken en de Deventer Sporters toe te juichen. Maar ook de dagen erna weten supporters uit Deventer de diverse sportlocaties te vinden. Overal zijn ouders, broers, zussen, overige familie, vrienden en vertegenwoordigers van de verenigingen waar de sporters lid van zijn, te vinden om de sporters aan te moedigen. Het is – ook voor de coaches en de werkgroep – geweldig om te zien dat het toernooi zo leeft bij het thuisfront!

RSL 4040 RSL 4045
Devisiewedstrijden

Zaterdag, de eerst dag van de spelen is ‘devision-day’. Bij bijna alle sporten worden programma’s afgewerkt om sporters en ploegen in te delen voor de finaledag op zondag. Het weer is Hollands te noemen. Pittige buien worden afgewisseld met zon. Dat heeft tot gevolg dat er bij de buitensporten hier en daar wat geschoven moet worden met het programma. Maar het mag de pret niet drukken, de sporters doen gewoon hun uiterste best.

RSL 4155 RSL 4288
Finales

Zondag is het finaledag! Ondanks de gezellige feestavond het niet al te veel uurtjes slaap (voor sommige sporters is het best lastig om in een vreemd bed te slapen) doen alle sporters hun uiterste best. Met resultaat want er worden maar liefst 53 medailles behaald (en natuurlijk heel veel vaantjes). En dan tellen we de dertien medailles voor alle wandelaars die de driedaagse hebben uitgelopen nog niet eens mee.

RSL 4391 RSL 4422

Allemaal winnaars!
Natuurlijk is iedereen blij met de medailles. Maar veel belangrijker is dat de sporters allemaal heel erg hun best hebben gedaan. Dat ze plezier hebben in hun sport. Voorzitter Kees van Hoof: ‘Sporten is voor mensen met een verstandelijke beperking niet altijd vanzelfsprekend. Terwijl het juist voor deze groep mensen zo belangrijk is: het is gezond, het is leuk, je maakt vrienden en het is heel goed voor de eigenwaarde van de sporters. Zonder de inzet en passie van alle coaches en de reguliere verenigingen waar de sporters hun sport bedrijven zou dat in Deventer niet mogelijk zijn. Dat maakt iedereen die bij de ploeg betrokken is per definitie een winnaar!’

RSL 4006