De Deventer Sportploeg zorgt ervoor dat mensen met een beperking ‘gewoon’ kunnen sporten bij reguliere verenigingen en niet worden buitengesloten op grond van hun beperking. Daarmee maakt de Deventer Sportploeg zich sterk tegen discriminatie. Dat is voor de jury van ‘Het Verschil van Deventer’ om dit jaar de diversiteitsprijs – die als hoofdthema ‘Sport en bewegen’ heeft – toe te kennen aan de Deventer Sportploeg.
De anti-discriminatieprijs Het Verschil is een initiatief van de werkgroep Discriminatie Deventer waarin zitting hebben: Buurtbemiddeling, gemeente Deventer, Cliëntenraad, meldpunt Discriminatie, Aventus, Vluchtelingenwerk, Etty Hillesum Centrum, COC, politie en vakbonden. De inspiratie voor de prijs werd geleverd door een dappere groep studenten van de tropische landbouwschool die in 1942, uit solidariteit met joodse inwoners, demonstratief een Jodenster gingen dragen. Voor deze actie werden ze opgepakt en drie weken vastgehouden in kamp Amersfoort. Zij maakten met deze actie het verschil in een angstige tijd.
Twee nominaties voor de Deventer Sportploeg
Iedereen in Deventer kon een persoon of een organisatie voordragen. Een kleine dertig personen en organisaties werden bij de organisatie aangemeld. Negen daarvan zijn ook daadwerkelijk genomineerd en vervolgens door de jury beoordeeld. Bestuurslid Monica Sluiseman is door twee mensen ook genomineerd voor de prijs, vanwege haar werk bij de Deventer Sportploeg, maar ook voor de Bulungi Foundation die in Oeganda kinderen met een beperking ondersteunt en voor Deventer Wereldstad, dat in Deventer verbindingen legt tussen mensen en groepen uit allerlei landen op de wereld. Zelf heeft ze de Deventer Sportploeg voorgedragen; als bestuurslid van het eerste uur weet ze immers als geen ander hoe de verenigingen die aangepast sporten aanbieden – en de coaches en trainers die elke week op de velden en in de zalen te vinden zijn – zich inzetten om sport voor mensen met een beperking mogelijk te maken.
Feestelijke uitreiking
Directeur van Het Sportbedrijf Aschwin Lankwarden geeft een korte presentatie over discriminatie in de sport en de maatregelen daartegen. MKB-voorzitter Harold Viscaal stelt vervolgens alle negen genomineerden – met veel mooie woorden en complimenten – voor aan het publiek. De genomineerden zijn Monica Sluiseman (Deventer Sportploeg, Bulungi en Deventer Wereldstad) , SV Helios, Deventer Sportploeg, Luisella Lai (Theater Onbeperkt), het Meester Geertshuis, SK Turkuaz (Serkan Kav), Nuran Florissen (Vrouwen voor elkaar), DRC The Pickwick Players en Werkgroep Vrouwen voor elkaar. Elke genomineerde krijgt een certificaat en alvast een fleurige bos bloemen.
Doe even lekker normaal
Vervolgens stelen de spelers van Theater Onbeperkt de harten van het publiek met de voorstelling: ‘Doe even lekker normaal.’ De groep acteurs bestaat uit mensen met en zonder beperking in zetten iedereen in de zaal even aan het denken over het thema: ‘Wat is normaal? Wat is er anders aan jou of mij? We zijn toch allemaal hetzelfde?’
Prijsuitreiking
Wethouder (en jurylid) Liesbeth Grijsen maakt dan bekend dat de prijs wordt toegekend aan de Deventer Sportploeg. ‘Zij zetten zich, met heel veel vrijwilligers en Deventer Sportverenigingen, al jaren in om sporters met een beperking mee te laten doen in reguliere verenigingen. Dat maakt de Deventer Sportploeg de terechte winnaar.’ ‘Een mooie bekroning op het werk de Deventer Sportploeg’, constateert voorzitter Kees van Hoof. ‘We zijn heel blij met deze prijs en zullen hem met trots delen met al onze vrijwilligers en verenigingen!’