Hoe het allemaal begon…

In 2002 worden in Deventer voor het eerst tweedaagse Special Olympics gehouden. Alle deelnemers aan de Special Olympics hebben een verstandelijke beperking. Meer dan 700 sporters verblijven twee dagen in Deventer en doen mee aan allerlei sporten. Vanuit Deventer doen de zwemmers van De Klup mee.

Al vrij snel daarna begint SVOD met een groep aangepast sporten (gymnastiek) en SV Colmschate met voetbal voor spelers met een verstandelijke beperking.

Twee jaar later gaan de zwemmers van De Klup naar de Special Olympics in Spijkenisse. Sporters en begeleiders reizen met kleine busjes naar Spijkenisse. De gymploeg krijgt de organisatie niet rond en de voetbal bestaat nog te kort om aan wedstrijden mee te kunnen doen. Toch blijkt er in Spijkenisse nog een sporter uit Deventer mee te doen; aan de judowedstrijden. Hij is, samen met zijn begeleider, apart naar Spijkenisse gereisd.

Dan ontstaat het idee om twee jaar later mee te doen met een echte Deventer Sportploeg. Het is niet alleen leuker om gezamenlijk met een dergelijk groot evenement mee te doen, het is natuurlijk ook gewoon praktisch!

In september 2005 is er een werkgroep opgericht om de Deventer Sportploeg van de grond te krijgen. Vijf sportverenigingen uit Deventer: SV Colmschate (voetbal), Swift (tafeltennis), Budovereniging Deventer (judo), De Klup (zwemmen) en SVOD (gymnastiek) zijn de verenigingen die voor de Special Olympics van 2006 hun sporters ‘leveren’.

De Deventer Sportploeg is geboren en zal in de jaren daarna nog veel van zich laten horen.

Sporters komen het veld op bij de opening van de Special Olympics