Deventer Stadhuis officieel geopend

Ruim 160.000 bakstenen, 5100 m3 beton, 1.100.000 kilo wapeningsstaal, 2264 Deventer Raamwerken en 800 m2 zonnepanelen. Ofwel: het nieuwe Deventer Stadhuis is klaar! Op woensdag 13 april vindt de officiële opening plaats voor genodigden van veel organisaties, waaronder het bestuur van de Deventer Sportploeg, bedrijven en instellingen uit de gemeente Deventer. Na een korte toespraak van burgemeester Andries Heidema en een bijzonder gedicht van Deventer stadsdichter Johanneke ter Stege in de Lebuinuskerk worden de aanwezigen uitgenodigd om naar het binnenplein van het stadhuis te gaan.
IMG 4818

Met de zin: ‘Twee opvallende gebouwen, zo dicht bij elkaar in de Deventer binnenstad; het nieuwe stadhuis en deze kerk. En ik geef het eerlijk toe: deze kerk is ook best mooi’, heeft burgemeester Heidema in de Lebuinuskerk meteen de lachers op zijn hand. En is de toon gezet: het college is trots op en blij met het nieuwe stadhuis. Zo ook commissaris van de koning Ank Bijleveld die de genodigden toespreekt in de binnentuin van het nieuwe stadhuis. ‘Ik heb in het provinciehuis een prachtige werkplek, maar als ik zie waar u, burgemeester, nu elke dag mag werken, zou ik bijna jaloers worden’, is haar conclusie. ‘En daarin ben ik niet alleen, er zijn de afgelopen week al veel loftuigingen over dit stadhuis gesproken. Deventer laat zien dat het kan: een nieuw stadhuis bouwen in een oude binnenstad.’

IMG 4703 IMG 4715 IMG 4724
Toast
IMG 4766Natuurlijk komen ook architect Michiel Riedijk en projectwethouder Robin Hartogh Heys aan het woord. Zij roemen de bouw en de samenwerking en niet in het minst de prachtige Deventer raamwerken van Loes ten Anscher. Ze doen dat niet ‘gewoon’ vanaf het podium, maar in de hoogten van het stadhuis, vergezeld van een optreden door Theatergroep Gajes en een aantal ambtenaren van de gemeente Deventer. Deze – voor de gelegenheid samengestelde – theatergroep gebruikt vervolgens alle galerijen en de binnentuin om op een ludieke manier de opening van het stadhuis te vieren. Na een toast op het nieuwe stadhuis, kunnen alle aanwezigen het gebouw bezichtigen.
IMG 4748
Meer foto’s vindt u in dit Facebookalbum