Doe mee met de Sportcarrousel en ontdek je sport

foto 4

Op de locatie waar je werkt of waar je naar school gaat allerlei sporten uitproberen om te kijken welke sport bij jou past! Dinsdag 15 april valt Sallcon de eer te beurt om als eerste werkgever in Deventer de Sportcarrousel binnen haar muren te ontvangen. Drie groepen werknemers van Sallcon gaan kijken welke sport bij hen past.

Sporten is gezond. Niet alleen voor lijf en leden, maar ook vanwege de sociale contacten met anderen. Voor kinderen en volwassen met een (verstandelijke) beperking en/of een afstand tot de arbeidsmarkt, is het niet altijd makkelijk om een sport(vereniging) te vinden die bij past. De Sportcarrousel helpt daarbij een handje.

Sportimpuls
Een aantal Deventer Sportverenigingen heeft via een landelijke regeling van het Ministerie van VWS (Sportimpuls) subsidie aangevraagd (en gekregen) om voor meer mensen aangepast sporten mogelijk te maken.
Via de Deventer Sportploeg is in Deventer al veel ervaring opgedaan met het aanbieden van sport voor mensen met een (verstandelijke) beperking, maar het is ook bekend dat nog veel mensen met een beperking niet aan sport doen. Onder hen zijn ook volwassenen die – om welke reden dan ook – een afstand hebben tot de arbeidsmarkt.
Met de subsidie van de Sportimpuls is het nu mogelijk om mensen op hun eigen locatie kennis te laten maken met een achttal sporten.SPORTcarrousel logo zonderglow Rene

Regiocoach Kees van Hoof: ‘We hebben een prachtige sportcarrousel ontwikkeld. Met een aanhanger vol sportattributen komen we op elke gewenste plek. De eerste keer op een school of bij een werkgever. Leerlingen en werknemers kunnen – op eigen terrein – kort verkennen wat de acht sporten (atletiek, gymnastiek, wielrennen, judo, voetbal, tafeltennis, zwemmen en korfbal) inhouden. De volgende stap is dat we de carrousel opzetten bij bijvoorbeeld een van de verengingen. Daar kunnen de mensen dan weer alle sporten beoefenen, maar ook nader kennis maken met de vereniging.’
Vervolgens is het de bedoeling dat de sporter-in-spe een aantal keren gaat proefdraaien bij de vereniging van zijn of haar keuze. Kees: ‘Het uiteindelijke doel is natuurlijk dat ze vervolgens lid worden van een sportvereniging en lekker blijven sporten! Dat kan bij aangepast sporten zijn, maar vaak ook bij een reguliere vorm, dat moet per sporter worden bekeken.’
De Sportcarrousel is tijdens de Kick Off voor de Special Olympics op 9 februari uitgebreid getest door meer dan 100 sporters van de Deventer Sportploeg.

Samen Vitaal
Sallcon wil graag dat haar medewerkers gezond en vitaal blijven. Sporten hoort daarbij. Daarom heeft het projectteam ‘Samen Vitaal’ van Sallcon de Sportcarrousel voor een aantal keren ‘geboekt’ zodat alle medewerkers met verschillende sporten kennis kunnen maken. Dinsdag 15 april staat de Sportcarrousel aan de Schonenvaardersstraat 9. Werkleiders, leidinggevenden en medewerkers zijn enthousiast en verheugen zich op een sportief dagje op eigen locatie!

Sporttechnisch team
Elke keer dat de Sportcarrousel draait is een ervaren en professioneel sporttechnisch team aanwezig voor de begeleiding. Dat team gaat ook de verenigingen ondersteunen als zich (meer) sporters melden voor aangepast sporten.
Ook trainers/coaches van de verenigingen die aangepast sporten aanbieden worden betrokken bij de carrousel. Sporters die al sporten en met de Deventer Sportploeg naar de Special Olympics gaan zijn de ambassadeurs van de Sportcarrousel.

Regionaal
Uiteindelijk is het de bedoeling de Sportcarrousel ook regionaal te gaan inzetten.
‘Er is al belangstelling van omliggende gemeenten’, vertelt Kees. ‘En natuurlijk doen we dat graag. Dan moet er ook veel aandacht besteed worden aan de verenigingen. In Deventer heeft een aantal verenigingen de afgelopen jaren heel veel kennis en ervaring opgedaan met aangepast sporten. Het is een verrijking om sporters met een beperking bij je vereniging te hebben, maar je moet er wel iets voor doen. Dankzij de Sportimpuls en Sportcarrousel kunnen we nu ook verenigingen buiten Deventer ondersteunen.’

Teambuilding
De Sportcarrousel komt ook ‘gewoon’ bij bedrijven op locatie die een leuke, sportieve activiteit voor hun medewerkers willen organiseren: een leuke manier voor teambuilding!