Ewald van Bussel: sporter én ambassadeur

Hij woont nog bij zijn ouders, maar is op zoek naar een eigen stekje. In het dagelijks leven brengt hij in zijn dorp Twello elke dag de post rond. Lekker op de fiets. Daarnaast schaatst hij in de winter en skeelert in de zomer. En dan is Ewald van Bussel ook nog ambassadeur bij de Deventer Sportploeg en Iedereen Actief. Kortom: Ewald is een druk bezet man.

Zijn favoriete afstanden zijn de 500 en de 1000 meter. Daarmee weet hij aardig wat medailles te winnen bij de wedstrijden in het aangepast sporten. ‘Ik ben in 2001 begonnen en vind het nog steeds leuk!’, vertelt hij enthousiast. ‘En ja, ik denk wel dat ik bij de Special Olympics ook medaille ga halen. Daar ga ik wel voor!’

Ambassadeur

Als ambassadeur van het aangepast sporten gaat hij mee met het Sport-, beweeg- en cultuurplein. Daar promoot hij vooral het schaatsen bij kinderen. Op een speciale plank en met speciale sokken aan leren kinderen de schaatsbeweging. ‘Zo kunnen ze die beweging ervaren’, legt hij uit. ‘En kijken of het ze leuk lijkt om eens echt te gaan schaatsen.’ Samen met Deventer Sportploegvoorzitter Kees van Hoof gaat hij ook naar bijeenkomsten om te vertellen over het aangepast sporten en hoe belangrijk dat is voor hem en zijn medesporters. ‘Dan vertel ik een beetje wat ik doe, en hoe leuk ik dat vindt.’