Fietsen voor G-wielrenners

IMG 0433Sinds februari 2012 bestaat het G-wielrennersteam bij de Deventer Sportploeg. De wielrenners fietsen bij DRV de Zwaluwen en hebben in juni 2012 met drie deelnemers meegedaan aan de Special Olympics in Den Bosch. Helaas ontbreekt het aan goed materiaal voor de sporters. Dankzij een gift van het NSGK (Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind) en de medewerking van Rijwielhandel J. Bos en Zn. is daar verandering in gekomen. Op 4 juli nemen de G-wielrenners een aantal fietsen officieel in ontvangst.

Rick Tuinman is combinatiefunctionaris bij de gemeente Deventer en geeft les op De Linde, school voor speciaal onderwijs in Deventer. Samen met zijn vrouw Tamira is hij de trekker van de G-ploeg. ‘In 2010 was er één wielrenner uit Deventer die meedeed aan de Special Olympics’, vertelt Rick. ‘Dat is Hilbert Naberhuis. Ik dacht dat er wel meer belangstelling voor zou zijn en ben aangehaakt bij DRV De Zwaluwen. In februari 2012 mochten we bij Studio Perfect trainen omdat het buiten nog te koud was. Daar is het allemaal begonnen!’

Special Olympics
Rick geeft zijn drie sporters op voor de Special Olympics. Patrick Roskam, Hilbert Naberhuis en Fatih Altuntas doen mee in Den Bosch. Hilbert heeft zijn eigen fiets, rijwielhandel J. Bos en Zn. sponsort een racefiets voor de andere sporters. Er wordt hard gewerkt om Fatih op een racefiets te leren fietsen, maar daarvoor blijkt de tijd te kort: hij rijdt alle wedstrijden op zijn eigen oude fiets, die aan alle kanten rammelt, maar waarmee hij wel de harten van alle supporters steelt in Den Bosch! ‘De Special Olympics waren fantastisch!’ lacht Rick. ‘Dat smaakte naar meer. Er kwamen ook meer sporters die wel mee wilden fietsen. Maar een gebrek aan materiaal maakte dat lastig, die ene fiets was niet genoeg.’ Samen met Maarten Koolwijk, de sponsormanager van de Deventer Sportploeg gaat Rick op zoek naar mogelijkheden om aan meer – aangepaste – fietsen te komen.

NSGK
Die vinden ze uiteindelijk bij de NSGK. Van deze stichting krijgt Rick het prachtige bedrag van maar liefst € 10.000. Samen met de firma Bos worden daarvoor fietsen aangeschaft: mountainbikes, racefietsen, maar ook twee tandems en driewielers. ‘Uiteindelijk willen we dat alle kinderen met een beperking bij ons kunnen fietsen’, legt Rick uit. ‘Het is geweldig om met kinderen die niet zelf kunnen fietsen op een tandem te zitten. Ik heb inmiddels een aantal clinics gegeven en merk dat de belangstelling voor het G-wielrennen groeit. We trainen nu al met negen sporters!’

Feestelijke overhandiging
De IMG 0848fietsen zijn er dus al een tijdje. Maar donderdag 4 juli vindt de feestelijke ‘overhandiging’ van de fietsen plaats, tijdens een training van de ploeg op de Wielerbaan van Sportpark Keizerslanden. Om 19.00 uur overhandigt Rie Flach-Koopmans (coördinator NSGK voor Gelderland en Overijssel) de fietsen symbolisch aan de sporters. En natuurlijk kunnen ze dan volop gebruikt worden!