Geen benen, toch sporten!

Het is amper tweeëneenhalf jaar geleden als het leven van Erwin te Boekhorst totaal verandert. Op die dag krijgt hij – buiten zijn schuld – met zijn motor een ernstig ongeluk. Hij schuift met zijn hoofd onder een vrachtwagen en deze rijdt vervolgens met de aanhangende trailer over zijn knieën. Een lang revalidatietraject volgt, maar inmiddels werkt Erwin weer volledig en tafeltennist Erwin weer bij zijn oude club: Tafeltennisvereniging Swift in Deventer. En traint hij op Papendal!

 

‘Ik was meteen na het ongeluk nog helemaal bij bewustzijn’, vertelt Erwin. ‘En ik voelde mijn tenen nog. Dus ik dacht: dat is wel ok! Wist ik veel dat dat tussen mijn oren zat.’ Want het zit helemaal niet goed; de artsen kunnen zijn zwaar beschadigde linkerbeen niet redden. Als Erwin na vijf dagen weer een beetje wakker wordt, krijgt hij te horen dat zijn linkerbeen, inclusief de knie, is geamputeerd. Zijn rechterbeen is er nog, maar na een aantal zeer pijnlijke ontstekingen en operaties kiest hij er zelf voor – in overleg met het ziekenhuisteam dat zich om zijn gezondheid bekommert – om ook dat been te laten amputeren. ‘Ik had helemaal geen energie meer. En het zag er naar uit dat dat been nooit meer zou kunnen functioneren. Dan heb je één prothese, en één been dat niks kan. Daar schiet je niet veel mee op.’ Hoe moeilijk die eerste periode ook is, al op de IC besluit Erwin om niet meer achterom kijken, maar vooruit. Niet kijken naar wat er niet meer kan, maar wat kan er nog wel? Erwin is op dat moment acht jaar samen met zijn vriendin Caro en ze hebben een dochter Iris, die op dat moment zes jaar oud is. ‘Op de IC hebben we het besluit genomen om te gaan trouwen’, lacht Erwin. De trouwdatum wordt vastgelegd op 1 december 2018 en Erwin is vast van plan om zijn bruid staande het jawoord te geven.

Revalidatie

Na de tweede amputatie gaat Erwin – opnieuw – naar het revalidatiecentrum Klimmendaal. Nu de ontstekingen weg zijn en de wonden langzamerhand genezen komen zijn energie en eetlust terug en kan hij gaan bouwen aan zijn herstel. ‘Ik heb in de afgelopen jaren één week gedacht: “Ik ben klaar met vechten, ik wil niet meer”, blikt hij terug. ‘Maar daarna heb ik mezelf een schop onder mijn kont gegeven: je móet gewoon verder!’ In oktober 2017 kan hij eindelijk naar huis, nadat daar een aantal aanpassingen zijn gedaan. Door familie en vrienden en op eigen kosten. Ambtelijke molens malen helaas nog steeds niet altijd snel; en Erwin wilde daar niet op wachten. Zijn verder revalidatie vindt wel plaats in Klimmendaal, maar hij kan in elk geval weer thuis wonen.

Protheses

In 2018 krijgt hij zijn eerste computergestuurde protheses. Helaas vindt de zorgverzekering dat niet de juiste procedure is gevolgd en moeten ze vervangen worden door twee mechanische knieën. ‘Prima als je nog één goed werkend been hebt, maar met twee van die prothesen kun je niet voldoende functioneren’, concludeert hij. Als hij in de zomermaanden twee nieuwe, ook computergestuurde, protheses mag uitproberen, lukt het hem in drie weken om erop te kunnen lopen. Helaas is de zorgverzekering – ondanks een positief advies van de specialist – niet overtuigd van de noodzaak van deze duurdere variant. De trouwdatum komt dichterbij en Erwin besluit om – via een andere weg – zelf de juiste protheses aan te schaffen en vervolgens de discussie met de zorgverzekering aan te gaan over de vergoeding ervan. Die discussie loopt nog steeds. Op 1 december trouwt Erwin, fier rechtop staand, met zijn grote liefde. ‘Ik kan nu een half uur lopen’, vertelt hij. ‘Mijn uiteindelijke doel is om volledig onafhankelijk te worden van mijn rolstoel. Daar heb ik wel de juiste prothese voor nodig, dus ik hoop dat we er uitkomen met de verzekering!

Oude liefde roest niet

Erwin tafeltennist vanaf zijn elfde en brengt het tot de eerste klasse. ‘In januari 2018 ben ik voor het eerst weer gaan kijken’, vertelt hij. ‘En ja, ik vond het moeilijk om er met de rolstoel naar binnen te gaan. Je gaat dan toch weer de boze buitenwereld in. Maar het was een warm bad, ik voelde me er enorm welkom.’ Groot voordeel daarbij is dat het gebouw van Swift volledig toegankelijk is voor mensen met een beperking. Erwin speelt nog een dubbel met zijn oude team. ‘Vet verloren’, grijnst hij. ‘Maar het was wel een mooie afsluiting van een tijdperk.’ Hij merkt dat hij graag weer wil gaan sporten en gaat meer trainen. Via ‘Iedereen Actief’ hoort hij van de talentendagen op Papendal en probeert daar verschillende sporten uit. Hoewel hij zich heel goed realiseert dat hij zijn oorspronkelijke niveau nooit meer zal halen, kiest hij toch voor zijn oude liefde: tafeltennis. ‘Daar krijg ik het meeste energie van en ik kan meedoen in de reguliere competitie.’ Daarnaast traint hij ook op Papendal.

Jubileum

Van zijn werkgever Achmea krijgt hij alle tijd en ruimte voor zijn herstel die hij nodig heeft. ‘In totaal heb ik een jaar niet gewerkt’, geeft hij aan. ‘Daarna ben ik weer gaan opbouwen en inmiddels werk ik weer volledig. In mijn eigen autootje rijd ik het hele land door en dat gaat prima!’ Tijdens de revalidatie is Erwin 12,5 jaar in dienst. Zijn werkgever vraagt of hij daar aandacht aan wil besteden, maar daar heeft Erwin op dat moment geen ruimte voor. Als hij op 21 juni als ambassadeur van Iedereen Actief aanwezig is op een evenement om Inclusief sporten te promoten besluit hij het geldbedrag dat hij voor zijn jubileum aan een goed doel mag besteden in te zetten voor ‘Iedereen Actief’. ‘Daar zag ik ‘Iedereen Actief’ allemaal doet en hoe goed het geld terecht komt. Valide sporters komen er wel, maar voor sporters met een beperking is het zo veel moelijker. Daar wil ik graag een bijdrage aan leveren.’

Sporten met een beperking

Ruchtbaarheid geven aan mogelijkheden om te sporten, ook als je een beperking hebt, is ook de reden om mee te werken aan dit interview. ‘Sporten is zo belangrijk. Als ik iemand kan helpen om het ook te proberen dan doe ik dat graag. Ik hoop dat veel meer mensen met een beperking de mogelijkheid grijpen om ook te gaan sporten en ‘Iedereen Actief’ kan daarbij helpen!’

Supporterscampagne

Wilt u ook helpen? Word dan supporter van Iedereen Actief.
Door supporter te worden van Iedereen Actief maakt u het mede mogelijk om sporters met een beperking of een chronische ziekte te laten sporten bij hun eigen vereniging, in hun eigen gemeente of in een regionaal of nationaal team. Voor € 50 per jaar bent u supporter en maakt u dromen waar!
Meedoen? Ga naar www.iedereenactief.nl/supporter