Geen droombaan voor Renate…


Dertien dagen lang heeft ze in september – met hulp van vrienden, (oud-)collega’s, familie en studiegenoten – stemmen geworven voor haar haar Droombaan bij World of Difference voor haar eigen stichting Bulungi. Met ruim 4100 stemmen behaalde ze een plek in de finale van 5 oktober.

Zaterdag 1 oktober is er een gedegen projectplan ingediend bij de jury. Wat heeft Bulungi tot nu toe allemaal bereikt? Wat zijn de toekomstplannen? En welke resultaten kunnen er worden neergezet als ze heel 2012 in Oeganda voor Bulungi kan werken?
Woensdag 5 oktober vindt een sollicitatiegesprek plaats met twee mensen van de Vodafone Foundation. Het is een prima gesprek: het plan is goed gelezen en wordt positief beoordeeld.
Na het gesprek is het afwachten: er dingen vijf finalisten mee naar de Droombaan Internationaal: twee voor de Stichting Che Amigo in Argentinë (de oprichter, die een nieuwe richting in wil slaan en jonge mensen het leiderschap wil bijbrengen en dat laten doorgeven en een jonge vrouw die de PR en Communicatie wil professionaliseren), een jongedame die voor een kleinschalige Afrikaanse stichting wil werken in Kenia, een net afgestudeerde verpleegkundige die voor Cordaid een intensive care wil realiseren in een ziekenhuis in Malawi én Renate die haar eigen stichting Bulungi wil uitbreiden en daarnaast meer aandacht wil geven aan de acceptatie van kinderen met ene beperking in Oeganda.

Uitslag
Rond een uur of zes verzamelen alle finalisten (dus ook die voor de andere vier banen) in de MTV-studio voor de uitslag.
Als grootste kanshebbers in ‘Renate’s ‘ categorie werden de twee mensen met een eigen stichting ingeschat: Che Amigo en Bulungi; juist omdat er al drie banen van grote organisaties zijn in de wedstrijd, leek er bij deze categorie ruimte voor echt eigen initiatieven.
Alle vijf de kandidaten werden geprezen voor hun ideeën en initiatieven. De jury gaf aan buitengewoon onder de indruk te zijn van Bulungi en met name van het feit dat er in korte tijd al zo veel bereikt is en de perspectieven die dat biedt voor de toekomst.
De jury koos uiteindelijk voor Amanda van Elteren en de baan bij Cordaid/Memisa.

Teleurstelling
Renate: ‘Ja, natuurlijk is dat een teleurstelling. Als je zover gekomen bent, hoop je dat je wint. Je weet dat je in principe gewoon 20% kans hebt en daar probeer je ook op te focussen. Maar de reacties op Bulungi en de stichting Che Amigo van Jasper, die ik toch ook echt als mijn grootste concurrent beschouwde, waren zó positief, dat je toch wel een heel klein beetje gaat denken dat een van deze twee de winnaar wordt. De keuze van de jury was dan ook echt een verrassing.
Het is een mooi project, een kinder-IC in een land waar kinderen ook – net als in Oeganda – nog heel veel te kort komen en ik gun het Amanda van harte. Maar als ik heel eerlijk ben, had ik gehoopt dat de jury hier de keuze voor een kleinschalige organisatie had gemaakt. ‘

Bulungi
Ondanks de teleurstelling van het niet winnen in de finale heeft de wedstrijd veel positiefs gebracht. Renate: ‘Een ding staat vast: door een wedstrijd als deze word je gedwongen weer heel erg te focussen op wat je aan het doen bent: wat wil ik nu bereiken met Bulungi en hoe ga ik dat doen.
Er ligt een uitstekend projectplan waar ik de komende tijd veel aan zal hebben, de website is bijna helemaal klaar en up to date, we zijn actief op Facebook en Twitter, er zijn veel afspraken gemaakt met mensen en organisaties die me met kennis en ideeën willen ondersteunen en Bulungi heeft veel publiciteit gegenereerd. Dat is allemaal in heel korte tijd bereikt en dat is pure winst!’

Toekomst
De komende maanden werkt Renate nog bij Cambio en aan het begin van 2012 gaat ze hoe dan ook een aantal maanden naar Oeganda om Bulungi verder uit te bouwen. In die maanden dat ze nog hier ben, wil ze heel graag bij organisaties langs om over Bulungi te vertellen. Verder moet het aantal donateurs omhoog, worden er acties bedacht om geld bij elkaar te krijgen voor specifieke deelprojecten en fondsen te geworden bij grotere organisaties.

Dank!
‘Het allerleukste aan de afgelopen tijd was, dat ik zo enorm veel steun heb gehad. Soms uit heel onverwachte hoek’, lacht Renate. ‘De reacties waren zo positief, dat is net een warm bad, daar heb ik heel erg van genoten. Daar wil ik dan ook iedereen heel hartelijk voor bedanken!’