Het was fantastisch!

IMG 5204Mooi sportweer (soms een tikkeltje aan de frisse kant), prachtige sportaccommodaties, sportieve wedstrijden, veel medailles en vaantjes, maar vooral heel erg veel plezier. Met ploeggenoten, maar ook met sporters uit andere steden. Alle ingrediënten voor fantastische Special Olympics en dat zijn het dan ook geweest.

Vrijdag 13 juni. Na maanden van voorbereiden, trainen, kleding passen en voorpret vertrekken sporters en coaches naar Heerenveen om mee te doen aan de Special Olympics. Uitgezwaaid door een grote groep familie, vrienden en begeleiders. In het weekend doen 82 sporters mee aan acht verschillende sporten (judo, tafeltennis, zwemmen, atletiek, wielrennen, gymnastiek, korfbal en voetbal) in Heerenveen en Sneek.
IMG 5851

Openingsceremonie
Het eerste officiële onderdeel is de openingsceremonie. In een flink gevuld Abe Lenstra-stadion worden de provincievlaggen het stadion binnengebracht door defensiemedewerkers die abseilen van het dak van het stadion. Het olympisch vuur wordt traditiegetrouw binnen gelopen door de mannen en vrouwen van Torchrun. Verschillende artiesten (Danny de Munk, Lange Frans, Ellen ten Damme en Syb van de Ploeg en Charly Luske) verzorgen een mooi optreden. Als het vuur brandt, de vlag wappert en de eed is afgelegd zijn de spelen geopend. Tijd om met z’n allen in het stadion naar de wedstrijd van het Nederlands elftal te kijken. Het hoeft geen betoog dat dat een geweldige afsluiter is van de avond!IMG 5250

Olympisch dorp
De sporters slapen in grote tenten in het Olympisch dorp en de sporters van de Deventer Sportploeg slapen allemaal bij elkaar in de buurt. Heel gezellig dus. Ontbijten en avondeten doen ze in het stadion. Natuurlijk gaan ze allemaal ook langs bij Healthy Athletes, een programma dat de gezondheid van sporters met een verstandelijke beperking onder de loep neemt en daar verbetering in wil brengen.IMG 5344

Sporten
Dan kan het sporten beginnen. De eerst dag van de spelen is ‘devision-day’. Bij bijna alle sporten worden programma’s afgewerkt om sporters en ploegen in te delen voor de finaledag op zondag. Het weer werkt mee: bij de buitensporten is het vooral zonnig en niet al te warm. De sporters van de Deventer Sportploeg laten zich van hun beste kant zien en doen – onder toeziend oog van de nieuwe wethouder van sport Liesbeth Grijsen – hun uiterste best om zo goed mogelijk te presteren. Daarnaast is het ook belangrijk om oude vrienden (van vorige toernooien) terug te zien en nieuwe vrienden te maken.

Zondag is het medailledag! En dat blijkt: uiteindelijk behaalt de ploeg in totaal 67 medailles. Daarbij worden ze aangemoedigd door een flinke groep supporters die daarvoor speciaal naar Friesland is gekomen. Compleet met de cheerleaders van Special Dance4You. Onder deze supporters is ook burgemeester (en lid van het Comité van Aanbeveling) Andries Heidema. Die betrokkenheid (en ook die van de andere supporters) wordt zeer op prijs gesteld.

Allemaal winnaars!IMG 5494
Natuurlijk is iedereen blij met de medailles. Maar veel belangrijker is dat de sporters allemaal heel erg hun best hebben gedaan. Dat ze plezier hebben in hun sport. Sporten is voor mensen met een verstandelijke beperking niet altijd vanzelfsprekend. Terwijl het juist voor deze groep mensen zo belangrijk is: het is gezond, het is leuk, je maakt vrienden en het is heel goed voor de eigenwaarde van de sporters. Zonder de inzet en passie van alle coaches en de reguliere verenigingen waar de sporters hun sport bedrijven zou dat in Deventer niet mogelijk zijn. Dat maakt iedereen die bij de ploeg betrokken is per definitie een winnaar!

Binnenkort komen de foto’s online!