Iedereen Actief On Tour

Voor leerlingen uit het passend en/of speciaal onderwijs en volwassenen die zijn aangewezen op sociale werkgelegenheid is het niet bepaald makkelijk om aan geschikt (vrijwilligers)werk te komen. Ook sporten is voor hen niet vanzelfsprekend. Iedereen Actief (on Tour) gaat daar verandering in brengen!

RSL 8726

Niet alleen het vinden van een goede sport(vereniging) is voor hen vaak moeilijk, ook voor het deelnemen aan maatschappelijke activiteiten zijn de drempels hoog. Terwijl ze vaak wel vaardigheden bezitten, maar het de kunst is om die te ontdekken en tot bloei te laten komen. Iedereen Actief wil daar een steentje aan bijdragen.

Deventer Sportploeg
Het begon ooit met de Deventer Sportploeg, een groep vrijwilligers die zich inzet om sporters met een verstandelijke beperking aan het sporten te krijgen bij reguliere verenigingen. Dat is in Deventer goed gelukt, heel veel verenigingen hebben hun deuren geopend voor deze sporters en het aanbod is groot. Een grote groep sporters neemt elke twee jaar deel aan de Nationale Special Olympics. Met de Sportcarrousel is daaraan een extra dimensie toegevoegd: bij de Sportcarrousel kunnen (toekomstige) sporters onderzoeken welke sport bij hen past en worden ze begeleid naar verenigingen.
De Sportcarrousel biedt ook stage/vrijwilligerswerkplekken aan mensen die daarbij een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Onder de naam Iedereen Actief is inmiddels aangepast sporten voor iedereen onder de aandacht gebracht én gestimuleerd in Overijssel. De NSGK (Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind) is daarbij een van de grootste partners, maar ook veel andere (overheids)instanties zijn erbij betrokken.

RSL 8700 RSL 8708

Bus
RSL 8707Iedereen Actief on Tour gaat nog een stapje verder en richt zich op ontmoeten, mogelijkheden en informatie met een mobiel loket. Nieuwste aanwinst is een – voor iedereen toegankelijke – bus. Vanuit deze bus zijn drie teams actief: een team dat in de omgeving waar de bus staat de toegankelijkheid van de buurt en de accommodaties onderzoekt (met een app), een team gasten ontvangt in de bus én het – voor veel mensen al vertrouwde – sportteam dat begeleiding biedt in de Sportcarrousel. Alle teams bestaan uit leerlingen uit het speciaal (en passend) onderwijs en mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt, natuurlijk onder deskundige begeleiding van professionals. Zo krijgen zij de gelegenheid hun kansen in de samenleving op (vrijwilligers)werk te vergroten en hun talenten te benutten. Op vrijdag 21 juli vindt de Kick Off plaats van Iedereen Actief on Tour en kan iedereen de prachtig gepimpte (ook met behulp van vrijwilligers) bus bewonderen.

Partners
De Deventer Sportploeg mag zich verheugen in de steun van een aantal vaste, buitengewoon betrokken partners in Deventer en omgeving. Voor de Sportcarrousel en Iedereen Actief on Tour zijn ook de Gemeente Deventer, de Provincie Overijssel én de NSGK belangrijke partners. Directeur Henk-Willem Laan van de NSGK komt vrijdag 21 juli een bezoekje brengen aan de Kick Off en zal dan met eigen ogen de Sportcarrousel bekijken én hem natuurlijk even testen. Wethouder Liesbeth Grijsen mag als eerste de bus besturen en parkeren bij het KindCentrum Borgele waar de Kick Off plaats vindt. Iedereen is daar welkom om een kijkje te nemen. Het programma begint om 11.00 uur.RSL 8715

Foto’s van het pimpen van de bus vindt u op Facebook!

Kick-off Iedereen Actief On Tour
21 juli 2017
11.00-12.00 uur
KindCentrum Borgele, Deventer
Schoolplein De Linde

Programma

11.00 – 11.15 uur Ontvangst
11.15 – 11.20 uur Wethouder Liesbeth Grijsen parkeert de bus
11.20 – 11.35 uur Toespraken en het ‘officieel’ bestickeren van de bus
11.35 – 11.45 uur Een toost op ‘Iedereen Actief On Tour’
11.45 – 12.00 uur Mogelijkheid tot het bezichtigen van de bus

Vanaf 09.00 uur ‘draait’ de Sportcarrousel voor de leerlingen van De Linde.