Iedereen actief: sportief en gezellig evenement in De Scheg

RSL 8301

Bijna 1000 bezoekers en deelnemers, keuze uit zo’n tien verschillende sporten, Braziliaanse sferen en overheerlijke fruitspiesjes. Voeg daarbij een heleboel scootmobielen, de dromen van olympische sporters, de aanwezigheid van de wethouders uit Deventer, Raalte en Olst-Wijhe, het vrolijke commentaar van Henk-Jan Kerkhoff én het feit dat het de hele dag zo goed als droog bleef en u begrijpt… het was een geweldige dag bij Iedereen Actief in De Scheg.

Onder het motto ‘Ontdek en doe mee’ laat een groot aantal verenigingen uit Deventer, Raalte en Olst-Wijhe zien wat ze aanbieden als het gaat om aangepast sporten: sporten voor mensen met een beperking. Inmiddels zijn er veertien verenigingen die maar liefst twaalf verschillende sporten aanbieden. Want sporten verbindt, sporten is leuk en nog gezond ook! Dat kan iedereen op deze zaterdag in De Scheg ervaren.

Vroeg beginnen
De dag begint al vroeg in de ochtend als de scootmobielvereniging vertrekt voor haar jaarlijkse tocht in de omgeving van Deventer. Begeleid door de vrolijke Dixielandmuziek van het Odano Combo. In de grote sporthallen van De Scheg wordt dan nog hard gewerkt aan de opbouw van de Sportcarrousel en het aankleden van de zalen. Studenten van Saxion ConnectEvent, kader van de verenigingen en veel vrijwilligers zijn druk in de weer.

RSL 8328

Olympische droom
Henk-Jan Kerkhoff (verslaggever bij Eurosport) neemt het prominentenprogramma voor zijn rekening. Hij interviewt een aantal sporters die naar de Olympische spelen gaan of willen. Zo is daar Rodrigo Willy Broer, die in 2020 mee wil doen in Tokio bij atletiek. En Bas Hergeling. Bas gaat voor een plek op de Paralympics in Rio de Janeiro volgend jaar; hij heeft een lichamelijk beperking als gevolg van een auto-ongeluk. Miranda Albers en Leonie van Putten gaan naar de Special Olympics World Games in Los Angeles en gaan voor goud bij het zwemmen. Eva Mentink is wheeler bij Daventria en is op zoek naar een trainer, terwijl Iris Assenberg – oud-zwemster – op zoek is naar een nieuwe sport en zich oriënteert op handbiken. ‘Dit is een ongelooflijk leuke groep. Ik ken de wielrenners van de Deventer Sportploeg natuurlijk van de Special Olympics (waar hij het commentaar bij de wielerwedstrijden verzorgt, red.) en ben groot fan. Vooral van Fatih, die elke wielerwedstrijd de show steelt’, lacht Henk-Jan. ‘Ik vond het geweldig om hier vanmorgen die sporters te mogen interviewen. Weet je: dromen zijn universeel, niet gebonden aan een handicap. Deze sporters willen het maximale uit zichzelf halen. Niet omdat het moet, maar omdat ze dat zelf willen. Dat zie je als je ze in de ogen kijkt. Kijk hoe zo’n Bas zich nu helemaal focust op Rio. Maar kijk ook naar het plezier van de sporters met een verstandelijke beperking, naar hun eigenwaarde. Dat hebben jullie goed voor elkaar in Deventer. Zo’n burgemeester, die elke keer meekomt naar de Special Olympics, dat is echt top!’

RSL 8305

Uitdaging
Wethouders, sporters en andere bezoekers kunnen een uitdaging aangaan met een van de sporters met een Olympische droom. Bijna allemaal willen ze wel een potje tafeltennissen met Bas, en allemaal verliezen ze dat dik. Maar dat mag de pret niet drukken!

Slim bezig
Wethouder Jan Jaap Kolkman (met onder andere de WMO in zijn portefeuille) die een deel van het programma in de Scheg meemaakt constateert: ‘We hebben vandaag goed laten zien hoe leuk het is om met zijn allen te sporten. Dat dat in Salland mogelijk is, is mooi om te zien. De Deventer Sportploeg, inclusieve verenigingen, samen zijn ze slim bezig om zaken te regelen. Dat is precies wat we willen in Deventer. En het kan nog beter! De gemeente kan – door kleine dingen extra te doen – het verschil maken. Het is voor mij een uitdaging om te zorgen dat dan ook gebeurt!’

Informatie
De hele dag door is overal informatie te krijgen over aangepast sporten. Door de mooie kaarten die er zijn met de gegevens van alle sportverenigingen, maar ook van de mensen van de verenigingen zelf. Ook onderling wordt er veel informatie uitgewisseld en worden nieuwe contacten gelegd. ‘Dat is ook precies de bedoeling’, constateert organisator en Regiocoach van Hoof tevreden. Ontmoeten, ontdekken en meedoen, daar gaat het om vandaag. In die sportcarrousel krijgen de verenigingen een platform: zij zijn het uiteindelijk die ervoor zorgen dat sporters met een beperking terecht kunnen bij hun vereniging. Voor sporters met een beperking, of dat nu een visuele, lichamelijk, auditieve of verstandelijke beperking is, is het geweldig om bij een reguliere vereniging terecht te kunnen. En voor de verenigingen heeft het zeker ook meerwaarde! Maar het is ook heel fijn om te zien dat de verenigingen elkaar onderling ook goed weten te vinden. Zo kunnen ze kennis en ervaringen uitwisselen en dat is heel belangrijk. Want we hebben elkaar hard nodig als we ervoor willen zorgen dat meer mensen met een beperking gaan sporten.’

RSL 8399 RSL 8569

Sportcarrousel
Alle aanwezigen kunnen verschillende sporten uitproberen in de Sportcarrousel: van korfbal tot een rolstoelhindernisbaan en van skeeleren tot showdown. Daar wordt gretig gebruik van gemaakt. De dag wordt afgesloten met een spetterend optreden van Het Stijlorkest, onder het genot van verse, gezonde fruitspiesjes.

Meer foto’s vindt u op Facebook.