In Deventer sporten we inclusief

Elk jaar organiseert het Sportbedrijf Deventer de Sportverkiezing in de Deventer Schouwburg. Voorafgaand aan de verkiezing worden er themabijeenkomsten gehouden. Dit jaar is een van deze bijeenkomsten georganiseerd door Iedereen Actief onder de titel: ‘In Deventer sporten we inclusief iedereen!’ Op de tweede verdieping van de schouwburg heeft een grote groep belangstellenden de weg naar de bijeenkomst gevonden.

Esther Vergeer, één van de meest succesvolle sporters uit de Nederlandse sportgeschiedenis, vertelt het publiek over haar weg naar de top bij het rolstoeltennis. Na het beëindigen van haar carrière wil ze meer kinderen met een beperking laten sporten en richt de Esther Vergeer Foundation op. Inmiddels is ze als chef de mission naar de Paralympics in Pyeongchang geweest en gaat in 2020 in dezelfde functie naar Tokyo.
Ze is enthousiast over het zojuist gesloten Nationale Sportakkoord dat voorwaarden schept voor inclusief sporten, maar plaatst ook wel een kanttekening. ‘Er wordt gesproken over de juiste materialen, ik ben heel benieuwd hoe ze dat gaan doen. Want er hangt wel een prijskaartje aan!’

Ambassadeurs Inclusief Sporten

De volgende gast is Liesbeth Grijsen, wethouder in Deventer, maar vanavond als ambassadeur van de Deventer Sportploeg aanwezig. Met een spiksplinternieuwe promofilm van de Deventer Sportploeg laat zij zien hoe de weg naar de Special Olympics is verlopen en nodigt en passant alle gasten uit om volgend jaar mee te gaan naar de editie in Den Haag. Ze zet vervolgens vijf heel speciale ambassadeurs van het Inclusief sporten in het zonnetje. Deze vijf sporters zijn altijd bereid om bij activiteiten het inclusief sporten te promoten en krijgen als dank daarvoor een passend cadeau. Een prachtige sporttas, gemaakt door medewerkers van de TechniekFabriek van Cambio/Circulus-Berkel. Mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt die deze tassen hebben gemaakt van banners die Iedereen Actief een aantal keren heeft gebruikt. Een mooie combinatie: de banners hoeven niet te worden weggegooid, leveren een mooie klus op voor de TechniekFabriek én prachtige, praktische tassen.

Best Practices

Leuk al die verhalen, maar wat is nou het effect? Daarom een aantal mooie voorbeelden uit de praktijk. Bij Tafeltennisvereniging Swift wordt al heel lang aangepast sporten aangeboden, zowel voor mensen met een verstandelijke als een lichamelijke beperking. Met hulp van de gemeente heeft Swift zijn accommodatie geschikt kunnen maken voor mensen met een beperking. Bij volleybalvereniging Avior wordt zitvolleybal aangeboden, voor sporters mét en zonder beperking.
Iedereen Actief on tour gaat dit jaar nog minimaal twintig scholen bezoeken om leerlingen kennis te laten maken met allerlei sporten in de Sportcarrousel.

Van sportbeleid naar Lokaal Sportakkoord

Wethouder Jan Jaap Kolkman komt vertellen over het lokale Sportakkoord. Deventer legt het sportbeleid vast in een lokaal Sportakkoord. ‘Het is belangrijk dat het door de gemeenschap wordt gedragen’, vindt de wethouder. We gaan het sportloket verder ontwikkelen en kijken hoe we beperkingen bij sportaccommodaties weg kunnen nemen.’

Deventer Sportverkiezing 2018

De avond eindigt in de grote zaal van de Deventer Schouwburg. Het is – als altijd – een bruisende avond, gepresenteerd door NOS-verslaggever Maarten Tip. Tot grote vreugde van iedereen die het inclusief sporten een warm hart toedraagt, winnen de sporters van de Deventer Sportploeg de prijs in de categorie aangepast sporten. Tijd voor een feestje!

Een uitgebreid verslag van de bijeenkomst kunt u downloaden.

De foto’s van de bijeenkomst en de Sportverkiezing zijn te vinden op Flickr en Facebook.

De filmpjes van de Deventer Sportploeg en Iedereen Actief:
Deventer Sportploeg naar de Special Olympics
Iedereen Actief

Er zijn de afgelopen periode mooie filmpjes gemaakt van verschillende sporters:

Chiel Albers (handbiken)
Eva Mentink (badminton en handbiken)
Ewald van Bussel (skeeleren en schaatsen)
Michael Aalders (voetbal)
Davey Hoogelander (wielrennen)
Joëlle Engel (wielrennen)
Johan Reekers (handbiken)