Jeugdlintje voor Anne Pleizier

Op 20 november is het de Internationale Dag van de Rechten van het Kind. Een mooie gelegenheid om in Deventer voor de derde keer jeugdlintjes uit te reiken. De vijftienjarige Anne Pleizier zet zich al drie jaar in als vrijwilliger en ontvangt daarvoor het lintje uit de handen van burgemeester Ron König, die ook voorzitter is van de jury.

‘We willen kinderen in het zonnetje zetten die zich op een bijzondere manier belangeloos inzetten voor anderen of voor de samenleving. Ze zijn daarmee een voorbeeld voor andere kinderen èn volwassenen’, aldus de burgemeester. Dat geldt zeker voor Anne. Al vanaf haar twaalfde doet ze vrijwilligerswerk. ‘Ik heb altijd zwemles gehad van Wilma Emaus’, vertelt Anne. ‘Zij vroeg me of ik in de zomer wilde helpen met lessen in Bathmen en Lettele. Dat vond ik heel leuk en daarom vroeg ze me of ik dat ook wilde doen bij De Klup. Daar geef ik nu zwemles aan kinderen met een beperking. Dat is heel leuk om te doen, elke week die blije gezichten als we gaan zwemmen!’

Meer vrijwilligerswerk

Maar het blijft niet bij de zwemlessen alleen, Anne denkt mee in het ideeënpanel van Iedereen Actief, waar jongeren met en zonder beperking samen mooie plannen maken (en uitwerken) om Deventer inclusiever te maken. Ook op het Sport-, beweeg-, en cultuurplein van Iedereen Actief is Anne te vinden. Daar leert ze kinderen kennis maken met sport, dansen, bewegen en theater. En oh ja, ze gaat ook regelmatig mee als begeleider van mascotte Ben Actief.

Trots

Ze weet een heel klein beetje waarom ze op het Stadhuis wordt verwacht op maandagmiddag 20 november. ‘Ja, mijn ouders hadden het wel verteld’, lacht ze. ‘Maar ik had geen idee wat me te wachten stond. Het was heel leuk, we kregen een taartje en er is zelfs een lied voor me gemaakt en gezongen! En van de burgemeester kreeg ik dus het lintje.’
Op de vraag of ze (heel terecht) trots is op haar lintje, antwoord ze een tikkeltje verlegen dat dat zeker zo is. Om er dan lachend aan toe te voegen: ‘Maar mijn ouders nog meer hoor!’