Kom bij de club!

RSL 0395

Sporten. Het is gezond voor iedereen en levert – behalve gezondheidswinst – ook veel sociale contacten op. Voor kinderen en volwassenen met een beperking en/of een afstand tot de arbeidsmarkt is het echter niet altijd even makkelijk om een sport(vereniging) te vinden die bij ze past. Door regionale (Sallandse) samenwerking worden de kansen om te kunnen sporten beduidend vergroot.

Tijdens een drukbezochte bijeenkomst op 5 oktober bij TTV Swift in Deventer – waarbij de wethouders van Olst-Wijhe, Raalte en Deventer die sport in hun portefeuille hebben en veel vertegenwoordigers van de verenigingen aanwezig zijn – is die roep om regionale verbindingen duidelijk te horen. Samen kijken de aanwezigen terug op anderhalf jaar inzet van de Sportcarrousel en vooruit naar de toekomst van het aangepast sporten. Grote droom van de sporters met een verstandelijke beperking is om met een grote Sallandse groep in 2016 mee te doen aan de Special Olympics. Maar ook sporters met een fysieke, auditieve of visuele beperking in de regio willen graag sporten!

RSL 0390

Ontdek en doe mee!
‘Iedereen Actief!’ is de naam van het programma dat aangepast sporten onder de aandacht brengt in Overijssel. Onder het motto ‘Ontdek en doe mee!’ legt ‘Iedereen Actief’ duurzame verbindingen tussen aanbieders (professionals en vrijwilligers) en gebruikers (sporters en organisaties). Iedereen Actief werkt in Salland; in Deventer, Olst-Wijhe en Raalte. Vanuit deze plaatsen worden lokale activiteiten uitgevoerd, terwijl regionaal van elkaars expertise gebruik wordt gemaakt. In Deventer is al veel ervaring opgedaan met aangepast sporten. Daar vervult de Deventer Sportploeg een belangrijke verbinding als het gaat om sporten voor kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking. Zo’n 250 sporters met een beperking sporten daar bij reguliere verenigingen. Maar er zijn nog steeds ook veel mensen met een beperking of een afstand tot de arbeidsmarkt die niet sporten. Door – in de regio – het aanbod goed in kaart te brengen en het aanbod op elkaar af te stemmen wil ‘Iedereen actief’ bereiken dat er meer mensen gaan sporten.

RSL 0407

Gouden sponsor Deventer Sportploeg
De Deventer Sportploeg is al bijna tien jaar actief als het gaat om Aangepast Sporten voor sporters met een verstandelijke beperking. Zij hebben een aantal sponsoren die hen financieel ondersteunen en deze avond is een mooie gelegenheid om met twee van hen – GoalPromotions en TCR-Tours – een nieuw contract te tekenen dat hen voor een nieuwe periode van twee jaar bindt aan de Deventer Sportploeg.

RSL 0413

Sportcarrousel
Een geweldig middel om mensen enthousiast te maken voor sporten is de Sportcarrousel. De carrousel komt – met een aanhanger vol sportattributen – op elke gewenste locatie: op school, bij een zorgaanbieder of een werkgever. Leerlingen, cliënten of werknemers kunnen kennis maken met een groot aantal sporten. Vervolgens zetten we de carrousel bij een vereniging neer die aangepast sporten aanbiedt. Daar kunnen sporters opnieuw kennis maken met de sporten, maar ook met de betreffende vereniging. Daarna is het de bedoeling dat de sporter-in-spe een aantal keren gaat proefdraaien bij de vereniging van zijn of haar keuze. Het uiteindelijke doel is natuurlijk dat hij of zij vervolgens lid wordt van een vereniging en blijft sporten! De Sportcarrousel heeft in de anderhalf jaar van zijn bestaan maar liefst 2500 kinderen en volwassenen in aanraking gebracht met sport en is op ruim 20 evenementen actief geweest. Alle professionals en vrijwilligers kijken met een goed gevoel terug op de afgelopen jaar en hopen de Sportcarrousel nog vaker in te zetten.

RSL 0431

Speciale krant
In een speciale Iedereen Actief krant, die in heel Salland wordt of is bezorgd is te lezen, en vooral te zien, hoe belangrijk sporten is voor mensen met een beperking. De drie wethouders van sport: Anton Bosch, Gosse Hiemstra en Liesbeth Grijsen krijgen – in een speciaal kistje – een extra aantal van de kranten mee, om ze in hun netwerk aan de man/vrouw te brengen en zo Aangepast Sporten (nog) meer onder de aandacht te brengen. En zo laten weten dat in Salland iedereen welkom is bij de club!

Meer foto’s vind u op Facebook.

Woont u niet in Salland? Of de speciale krant even niet bij de hand? Dan kunt u hem ook online bekijken!