Koninklijke onderscheiding voor Wilma Emaus en Edith de Gruijl

Zeg ‘zwemmen’ bij de Deventer Sportploeg en de eerste personen waar je aan denkt zijn Wilma en Edith. Beiden zijn al zo’n veertig (!) jaar betrokken bij de zwemles voor kinderen met een beperking. Duizenden kinderen hebben in Deventer met hun hulp leren zwemmen bij De Klup Deventer.

Naast de zwemlessen zijn Wilma en Edith ook op andere gebieden actief. Allebei zitten ze in de werkgroep van de Deventer Sportploeg en leveren zo in Deventer een belangrijke bijdrage aan het inclusief sporten.

Edith

Edith is naast deze activiteiten ook voorzitter van De Klup Deventer, die – naast het zwemmen – een aantal activiteiten organiseert voor mensen met een verstandelijke beperking zoals bijvoorbeeld handenarbeid. Een fikse vrijwilligersklus, die ze met verve vervult. Bovendien is Edith mantelzorger voor haar ouders.

Wilma

Wilma draait – naast de werkzaamheden voor de Deventer Sportploeg en De Klup – haar hand niet om voor het organiseren van een (regionale) zwemwedstrijd voor zwemverenigingen die ook werken met mensen met een verstandelijk beperking, regelt probleemloos een collecte voor Handicap.nl en is mantelzorger voor haar schoonmoeder.

Trots

De werkgroep van de Deventer Sportploeg had het zo mooi geregeld: Wilma zou naar het stadhuis worden gelokt omdat Edith een lintje krijgt en Edith zou komen om Wilma te feliciteren met haar lintje. Corona besliste anders: beiden hebben vandaag burgemeester Ron König aan de telefoon gehad met de heugelijke boodschap: ‘Het heeft zijne majesteit behaagd….’
We gaan ervan uit dat we ergens dit jaar de uitreiking van de onderscheidingen alsnog kunnen bijwonen en vieren. Het hoeft geen betoog dat alle sporters, coaches en vrijwilligers van de Deventer Sportploeg harstikke trots zijn op deze twee kanjers!