Op bezoek bij Rotary Deventer-IJssel

Ruim tien jaar geleden heeft Rotary Deventer-IJssel het Deventer Gezelschapsspel ‘Een Dagje Deventer’ ontwikkeld, laten maken en verkocht. Dat brengt een prachtig bedrag op en maar liefst € 29.500 daarvan is bestemd voor de Deventer Sportploeg. Daarmee kan de ploeg deelnemen aan de Special Olympics van 2012 in Den Bosch. Voorzitter Kees van Hoof neemt op 9 juni 2011 de cheque in ontvangst. In juni 2022 is hij opnieuw te gast in het prachtige pand in de Polstraat waar de groep samenkomt. Inline skater en schaatser Ewald van Bussel, voorzitter Kees van Hoof en huisfotograaf René Sluiseman eten een hapje mee en vertellen hoe het de Deventer Sportploeg de afgelopen jaren is vergaan en waar we nu staan.

‘Die cheque van elf jaar geleden zorgde ervoor dat we in één keer genoeg geld hadden om in 2012 naar de Special Olympics te gaan’, vertelt Kees. ‘Dat gaf ons de gelegenheid om de jaren daarna te bouwen aan een netwerk van partners; we hoefden immers voor die editie niet meer naar sponsoren te zoeken.’ Dat netwerk is inmiddels behoorlijk gegroeid en de Stichting Deventer Sportploeg zet zich via Iedereen Actief in voor een bredere vorm van aangepast sporten, meedoen aan culturele activiteiten en een inclusieve samenleving in het algemeen. Actieve partners ondersteunen de stichting, niet alleen financieel, maar ook met kennis en ervaring.

Presentatie

Hoe leuk is het dan om elf jaar later te laten zien hoe ver we zijn gekomen? Dat we een bijdrage leveren aan maar liefst acht Sustainable Global Goals (SDG’s) en inmiddels honderden kinderen en volwassenen mensen met een beperking aan het sporten hebben gekregen? Kees geeft dan ook een presentatie om de voortgang van het inclusief sporten en een Deventer zonder drempels in kaart te brengen. Wat is er veel gebeurd de afgelopen jaren en wat zijn er mooie stappen gezet! René legt uit hoe belangrijk het is om goed fotomateriaal te hebben; immers een plaatje zegt soms meer dan woorden. Samen met een andere fotograaf maak hij na de Special Olympics een expositie van de mooiste foto’s. Ewald vertelt over zijn passie voor het inline skaten en schaatsen. Zijn vele medailles maken indruk op de aanwezige Rotarians. De komende editie van de Special Olympics hoopt hij er nog een paar aan toe te voegen!

Beste mensen van de Rotary Deventer-IJssel, dank voor de uitnodiging: het was fijn om bij jullie op bezoek te zijn.