Rick Tuinman maakt zichzelf overbodig als vrijwilliger bij het wielrennen

Hij komt voor het eerst in aanraking met aangepast sporten bij atletiek. Daar traint hij met een groepje sporters met een beperking. In 2012 begint Rick Tuinman – samen met zijn partner Tamira – met een groep wielrenners bij WSV De Zwaluwen. Inmiddels staat er bij de vereniging een stevige groep, waar iedereen met een beperking welkom is. Ook als je niet (zelfstandig) op een tweewieler kunt fietsen. Met een deel van zijn team heeft hij in 2019 deelgenomen aan de Special Olympic World Games in Abu Dhabi.

De ambitie om met zijn bedrijf LifeSimply, waar de nadruk ligt op natuurlijk sporten, liefst in de natuur, verder te groeien, maakt dat Rick besluit om na tien jaar te stoppen met zijn werk als trainer en coördinator van het aangepast sporten bij het wielrennen. In de zomer van 2022 neemt hij afscheid met een mooi feest met ‘zijn’ sporters. Dat begint op een vrijdagavond met het Nationaal Kampioenschap Tijdrijden voor wielrenners met een verstandelijke beperking en eindigt de dag er na met oudhollandse spelen en een gezellig feestje met gasten, onder wie ook veel oud-sporters.

Lid van verdienste

‘Ik heb mezelf overbodig gemaakt’, concludeert Rick tevreden. ‘Ik heb een team opvolgers opgeleid dat staat als een huis. In juni ben ik nog wel mee geweest naar de Special Olympics, maar ik hoefde er niets meer te doen; ze kunnen het prima zonder mij. Dat wilde ik ook, ik ben toe aan nieuwe uitdagingen, maar de sporters mogen daar geen last van hebben. En dat hebben ze gelukkig ook niet.’
WSW De Zwaluwen dankt hem voor alle inzet door het lid van verdienste te maken. ‘Dat vind ik een eer’, aldus Rick. ‘Het is mooi dat gezien is wat ik heb gedaan. Ik ben niet zo van het op de voorgrond treden, maar meer van de stille trom. Maar dit is een geweldige blijk van waardering, en daar ben ik best trots op ja. Het beeldje ‘De Winnaar’ dat ik kreeg van de Deventer Sporploeg, vind ik heel erg mooi!’

Sport-, beweeg- en cultuurplein

Naast het wielrennen is Rick, vanuit zijn eigen bedrijf, ook betrokken bij het opzetten van de Sportcarrousel, nog steeds een vast onderdeel van het Sport, beweeg- cultuurplein. Zijn enthousiasme maakt dat heel veel mensen met een beperking kennis maken met laagdrempelig sporten en bewegen. Hij introduceert ook nieuwe activiteiten als frame running, boccia, curling en schuiftafeltennis.

Tijd voor eigen bedrijf en gezin

Rick heeft een hart voor sporten en bewegen en dat doet hij zelf het liefst in de natuur. Openwater zwemmen (in de zomer), winterzwemmen, (ja, ook als het vriest), trailrunnen (hardlopen in de natuur en beslist niet op asfalt), Chi-running en Chi-walking (een manier waarbij je loopt zonder schoenen): bij Rick kun je het allemaal leren en beoefenen. ‘Daar besteed ik op dit moment al mijn tijd aan’, lacht Rick. ‘En natuurlijk ook aan mijn gezin; twee opgroeiende dochters vragen ook mijn aandacht. Ik heb enorm genoten van de periode bij het aangepast sporten in Deventer, heb er heel veel geleerd en kan het met een gerust hart overlaten aan mijn opvolgers.’