Special Olympics: het was geweldig!

Een totaal van 62 medailles (19 goud, 34 zilver en 9 brons) en veel, heel veel vaantjes. Dat is de oogst van de sporters van de Deventer Sportploeg op de Special Olympics in de Achterhoek. Op vrijdag een spetterende Openingsceremonie, zaterdag een feestavond, zondag hoog bezoek van burgemeester Andries Heidema, maar vooral heel veel sporten en heel veel plezier!

In de stromende regen komen sporters en coaches vrijdagmiddag bijeen op de parkeerplaats van de Scheg voor de reis naar de Achterhoek. Ze laten zich door de hoosbuien niet uit het veld slaan, maar het is wel een natte bedoening als iedereen in de bussen stapt. Gelukkig wordt het in de loop van de middag droog en valt er geen druppel regen meer in het hele weekend.

Spetterende openingsceremonie

Om half vijf ’s middags vertrekt er nóg een bus uit Deventer: vol met gasten van de Deventer Sportploeg. Onder die gasten gewaardeerde partners, een aantal raadsleden, mensen van de NSGK en wethouder Liesbeth Grijsen. Zij gaan de openingsceremonie in stadion De Vijverberg bijwonen, net als veel ouders, vrienden en familieleden.

De avond wordt aan elkaar gepraat door Erben Wennemars en Erik Hulsebos en dát is de beide heren wel toevertrouwd! Natuurlijk zijn er de nodige toespraken van belangrijke mensen, maar de hoogtepunten van de avond zijn de binnenkomst van de atleten, het aansteken van het Olympisch vuur (als altijd binnengebracht door de mannen en vrouwen van TorchRun), het afleggen van de eed, het hijsen van de vlag én het zingen van het Wilhelmus. En oh ja, ook het optreden van Gerard Joling valt bij de sporters zeer in de smaak!

Devisioning

Zaterdagmorgen rond een uur of tien beginnen op alle velden en banen, in de zalen én in het zwembad de wedstrijden voor de devisioning. Deze wedstrijden bepalen de indeling voor de wedstrijden op zondag als de finales plaatsvinden. Veel water en zonnebrandcrème zijn onontbeerlijk, want het is heel warm en zonnig. De sporters lijken er niet veel last van te hebben en doen allemaal hun uiterste best om zo goed mogelijk te presteren. Aan het eind van de middag is de eerste gouden plak binnen: de estafette bij  het zwemmen wordt gewonnen door de mannen van De Klup!

Finales

Op zondag is het tijd voor de rest van de finales. Aan het eind van de dag mag de conclusie zijn dat de ruim tachtig Sporters van De Klup (zwemmen), Tafeltennisvereniging Swift, Wielrenvereniging de Zwaluwen, Sportief Oost.nl (skeeleren), SV Colmschate ’33 (voetbal), Atletiekvereniging Daventria en Budovereniging Deventer (judo) een fantastisch resultaat hebben geboekt en met 62 medailles teruggaan naar Deventer. ‘Maar ook de sporters die geen medaille maar een vaantje hebben gehaald hebben het supergoed gedaan’, concludeert Deventer Sportploeg voorzitter Kees van Hoof. ‘Ze hebben hard getraind en alles eruit gehaald wat er in zit. Het zijn gewoon allemaal winnaars!’

Supporters

Het hele weekend zijn er veel supporters uit Deventer te vinden in de Achterhoek. Vak 28 van De Vijverberg zit tijdens de Openingsceremonie helemaal vol met Deventer publiek, de ouders van de skeeleraars hebben – letterlijk – hun tenten opgeslagen op dezelfde camping en een grote groep wielrenners van De Zwaluwen komt zaterdagmorgen een kijkje nemen in Eibergen op de wielerbaan. Daarnaast zijn bij alle sporten op beide wedstrijddagen veel supporters gekomen om de sporters aan te moedigen.

Burgmeester Andries Heidema is één van hen. Hij bezoekt op zondagmiddag de voetballers en de zwemmers. Daarna ontmoet hij alle sporters als ze aan het eind van de zondag in het Olympisch Dorp genieten van versgebakken frites. Westrik Snacks heeft er zijn friteskraam neergezet en Theo en Caren (coach van de skeeleraars) staan druk te bakken voor de hongerige sporters. ‘Ik heb genoten van de sporten’, zegt Andries Heidema, bij zijn laatste bezoek aan de Deventer Sportploeg als burgemeester van Deventer. ‘Ik heb buitengewoon respect voor al die vrijwilligers die het mogelijk maken dat er in Deventer zo’n groot aanbod is voor mensen met een beperking en er dan ook nog voor zorgen dat die de sporters aan een evenement als dit mee kunnen doen. Het is een feest om hier al die blije gezichten te zien.’