Special Olympics: wát een geweldig weekend!

Een medaille nog voor er wedstrijd is gehouden, een prachtige openingsceremonie, twee fantastische sportdagen, een superleuk feest, een echt Olympisch Dorp, een high five van de Commissaris van de Koning, heerlijk weer, de vlag van de Deventer Sportploeg in top op het Stadhuis én een heleboel medailles. Dat is in het (heel) kort de beschrijving van het weekend van de Special Olympics in Twente van de sporters van de Deventer Sportploeg. Maar liefst 2300 sporters met een verstandelijke beperking nemen – met hun coaches – deel aan dit prachtige evenement.

Het begint al aan het eind van de vrijdagochtend als alle sporters en coaches zich melden voor de busreis naar Twente. Van de medewerkers van Sportbedrijf Deventer krijgen ze bij de opstapplaats bij De Scheg meteen hun eerste medaille. ‘Want jullie zijn allemaal winnaars’, aldus directeur Maarten Kuiper. ‘Hoe het dit weekend ook gaat, deze medaille hebben jullie dik verdiend!’ Als dat geen mooi begin is!

VIP-tour

Rond een uur of vier in de middag is het een drukte van belang bij KonnecteD. Daar verzamelen zich zo’n tachtig gasten. Partners, raadsleden, wethouders, andere betrokkenen en natuurlijk onze ambassadeurs wethouder Liesbeth Grijsen en NOS-verslaggever Maarten Tip. Zij gaan die avond genieten van de ongetwijfeld bijzondere openingsceremonie. Een betere manier op (opnieuw) kennis te maken met de bijzondere wereld van het sporten voor mensen met een verstandelijke beperking is er niet.

Openingsceremonie

De openingsceremonie van de Special Olympics Nationale Spelen 2022 in Twente vindt plaats in het Fanny Blankers-Koen Stadion in Hengelo. Na een aantal toespraken komen alle deelnemende ploegen het veld op. Altijd een enorm kippenvelmoment en dat is dit jaar niet anders. Commissaris van de Koning Andries Heidema vertelt in zijn toespraak dat hij nog steeds fan is van de Deventer Sportploeg. De mannen en vrouwen van Torch Run brengen het Olympisch Vuur binnen, de eed wordt afgelegd en Meester Pieter van Vollenhove verklaart de spelen officieel voor geopend. En dan is het natuurlijk tijd voor de polonaise!

Hoog bezoek

Commissaris van de Koning Andries Heidema vertelt niet alleen dat hij supporter is van de ploeg, hij komt ook nog even langs bij de groep om high fives uit te delen. De meeste sporters kennen hem nog goed als burgemeester en trouwe fan; ze zijn blij om hem te zien.

Groene hoedjes

Alle gasten, sporters, coaches en supporters van de Deventer Sportploeg dragen een felgroen hoedje. Of we daarmee ook opvallen! Tijdens de openingsceremonie, maar ook de dagen erna. Het hele weekend door horen we overal: ‘Oh jullie komen uit Deventer, want jullie hebben zo’n mooi groen hoedje!’
Met het publiek, de sporters en de coaches maken we een ‘groenehoedjesfoto’ op de tribune.

Sporten

Met een heerlijk zonnetje beginnen op zaterdag overal de toernooien. Zes verenigingen uit Deventer doen mee onder de vlag van de Deventer Sportploeg. SV Colmschate ’33 (voetbal), WSV de Zwaluwen (wielrennen), De Klup (zwemmen), SportiefOost.nl (inline skaten), de Budoverening (judo) en TTV Swift (tafeltennis). Overal zijn blije gezichten te zien. Niet alleen van de sporters, maar ook van de coaches en de vele vrijwilligers die op alle locaties druk zijn om alles in goede banen te leiden.

Olympisch Dorp en feestavond

’s Avonds is iedereen terug in het Olympisch Dorp dat is verrezen bij de Universiteit Twente. Sporters en coaches slapen in vrolijke, circusachtige tenten. Healthy Athletes is aanwezig (waar de sporters hun gezondheid kunnen laten checken) en natuurlijk is er een grote feesttent. Waar dan ook een mooi feestje gebouwd wordt. Met optredens van de Twentse Toppers, Edwin van Hoevelaak (die voor deze editie een speciaal lied heeft geschreven) en… Jannes. Dan kan de avond niet meer stuk en het bleef nog lang onrustig het dorp….

Medailledag

Zondag is het finaledag (alleen de inline skaters hebben op zaterdag hun medailles al gehaald). Spannend is het bij alle sporten. Het resultaat mag er zijn: met maar liefst 23 gouden, 24 zilveren en 18 bronzen plakken kunnen de sporters van de Deventer Sportploeg naar huis. Ook voor alle vierde tot en met achtste plekken is er een mooi aandenken dat niet onderdoet voor een medaille. En… alle coaches krijgen een coach-medaille. Een wel zeer verdiende blijk van waardering voor de mensen die elke week met de sporters in het zwembad liggen, in de zalen en op de velden of de banen staan met onze bijzondere sporters!

Gezellige afsluiting

Na de sluitingsceremonie, waar de vlag wordt over gedragen aan Tilburg en Breda (die in 2024 de Special Olympics Nationale Spelen mogen verwelkomen) verzamelt de hele Deventer Sportploeg zich bij het zwembad in Nijverdal (waar de prijsuitreiking tot ver na het tijdstip van de sluiting duurt) voor een frietje mét van Westrik. Wethouder Liesbeth Grijsen, die de hele dag met de ploeg op stap is geweest en alle sporters heeft bezocht, eet gezellig een hapje mee. Daarna snel op weg naar De Scheg waar de sporters familie en vrienden in de armen kunnen sluiten.

Nog één ding

Voorzitter Kees van Hoof geniet nog na. ‘Het was een geweldig weekend’, lacht hij. ‘We kunnen een boek schrijven over alle mooie momenten. Jammer genoeg kan dat niet. Dus zeg ik: Dank aan alle coaches, aan alle vrijwilligers in Twente, aan de organisatie en aan onze ambassadeurs. En natuurlijk aan onze supporters en partners: zonder hun steun geen Deventer Sportploeg! Over twee jaar: op naar Noord-Brabant!’

Meer foto’s vindt u op de Facebookpagina van de Deventer Sportploeg

RTV-Oost maakte heel veel opnamen. Nog even nagenieten?
Openingsceremonie
Samenvatting dag 1
Samenvatting dag 2