Sport(act)ieve en gezonde ochtend op De Linde

IMG 3775Het weer wil niet meewerken op woensdagmorgen 27 juni, maar het plezier op De Linde is er niet minder om. Leerlingen van het VSO (het voortgezet speciaal onderwijs) volgen een superleuke wielrenclinic op de wielerbaan en de jongere kinderen maken gezonde hapjes in de ‘Deventer gaat voor gezond’ bus en leren een leuk dansje. De festiviteiten zijn allemaal om te vieren dat de Linde zich de eerste Sportactieve school van Deventer mag noemen.

IMG 3734
Om het keurmerk Sportactieve School te krijgen moet de school aan een flink aantal criteria voldoen. Het is voor de ontwikkeling van kinderen en jongeren belangrijk dat ze bewegen en aan sport doen. Daarvoor is het niet voldoende dat door een school alleen de voorgeschreven lessen lichamelijke opvoeding worden gegeven. Er moet meer gebeuren bijvoorbeeld:

  • In de uitwerking van de lessen lichamelijke opvoeding moet duidelijk zijn dat afstemming en samenwerking met de aanbieders van bewegingsactiviteiten buiten de school plaatsvindt.
  • Op basis van het leerplan wordt structureel aandacht geschonken aan leerlingen met bewegingsachterstand of andere bewegingsproblemen, maar ook aan talentvolle leerlingen.
  • Binnen de school is een ruim aanbod van beweeg- en sportactiviteiten waaraan leerlingen op niveau en naar interesse kunnen deelnemen.

Daarnaast moet een school punten scoren op een lijst met vragen zoals:

  • Is er een vakleerkracht voor gym?
  • Hoeveel sportdagen zijn er?
  • Is er een combinatiefunctionaris?
  • En nog veel meer….

Wielrennen

Leerlingen van het VSO krijgen onder leiding van meervoudig Paralympics Europees en Wereldkampioen op de tandem Jan Mulder een wielrenclinic. Nog op de oude wielerbaan bij de Rielerenk, de nieuwe is net niet op tijd klaar. Uit een grote vrachtwagen van de KNWU komen driewielers, racefietstandems en ATB-tandems. Die mogen allemaal worden uitgeprobeerd. Ondanks de gestaag vallende regen, zijn er alleen lachende gezichten te zien op de wielerbaan.

IMG 3744Schoolplein
Tegelijkertijd zijn de jongere leerlingen druk op het versierde schoolplein. Daar staat de bus van ‘Deventer gaat voor gezond’ met een leuk programma. De leerlingen maken feestelijke, gezonde hapjes en leren de Honky Tonky Dans.

Officieel gedeelte

 

Om elf uur is het tijd voor het officiële deel van de ochtend. Eerst dansen de SO leerlingen de net ingestudeerde Honky Tonky dans, want je moet natuurlijk wel even laten zien wat je hebt gedaan. Dan krijgt de school een certificaat van ‘Deventer gaat voor gezond’ en daarbij een smaakleskist. Aan de hand van lesmateriaal in deze kist leren kinderen dat gezond eten heel erg lekker kan zijn.

En vervolgens wordt het felbegeerde certificaat van de Sportactieve school uitgereikt. Directeur Joke Tijhuis en Rick Tuinman (leerkracht bewegingsonderwijs en combinatiefunctionaris Sport) nemen het certificaat graag in ontvangst.
Dat alles gebeurt onder toeziend ook van veel ouders en vertegenwoordigers van de verschillende organisaties die deze ochtend mogelijk maken.

Trots
IMG 3805Ik ben heel trots op het team van De Linde en onze leerlingen’, vertelt directeur Joke Tijhuis. ‘We willen de leerlingen leren hoe belangrijk het is om gezond te eten en te sporten. Maar ook hoe lekker en hoe leuk dat is. Zo’n ochtend als deze laat leerlingen, maar ook ouders zien hoe belangrijk en leuk dat is.’
Als het gaat om sporten werkt De Linde samen met een aantal partners.
Dat zijn:

* Sportbedrijf Deventer * Special Heroes
* Eagles4Deventer * Deventer Sportploeg

Meer foto’s