Stefan Dolman wandelt tijdens Special Olympics

Nog twee maanden en dan is het zover: dan zijn Nijmegen en omgeving voor drie dagen het terrein van meer dan 2000 sporters met een verstandelijke beperking. Zij doen allemaal mee aan de Special Olympics Nederland. En Nijmegen zou Nijmegen niet zijn als wandelen er geen grote rol speelt. Deventer Sporter Stefan Dolman wandelt mee.
RSL 2385
Voor het eerst wordt er namelijk gewandeld tijdens de Special Olympics, want naast de 18 toernooisporten is er ook de Wandel3daagse: een wandeling van drie dagen door Nijmegen, Groesbeek en Wijchen. Mensen met een verstandelijke beperking die geen lid zijn van een sportvereniging, maar wel de sfeer willen proeven van de Nationale Spelen kunnen hieraan deelnemen. Maar ook (valide) debutanten op de Nijmeegse Vierdaagse kunnen de driedaagse gebruiken als warming-up voor de grote tocht. Er wordt gewandeld onder de bezielende leiding van marsleider en generaal buitendienst Peter van Uhm.

Dat is natuurlijk een uitgelezen kans voor de Deventer Sportploeg om mensen met een verstandelijke beperking die niet aan een van de andere sporten kunnen (of willen) meedoen, wel de gelegenheid te bieden om toch deel te kunnen uitmaken van dit geweldige toernooi. En dus traint een groepje wandelaars inmiddels met enige regelmaat in Deventer en omgeving om over twee maanden de wandel3daagse in Nijmegen zonder blaren te kunnen uitlopen. De veertienjarige Stefan Dolman is een van hen.

Toch meedoen
Stefan wil heel graag meedoen met de Special Olympics, liefst met zwemmen. Zijn oudere broer Jasper doet dat immers ook en gaat al voor de derde keer naar het toernooi. Maar de zwemslag van Stefan heeft nog niet voldoende kracht om mee te kunnen doen aan wedstrijden. ‘Wandelen kan ik wel’, vertelt hij. ‘Gewoon rondjes lopen, dat is niet moeilijk!’ En zo kan hij nu toch met de Deventer Sportploeg mee naar Nijmegen.

Ruurd en Monique Dolman, de ouders van Jasper en Stefan hebben al een plekje besproken op een camping in de directe omgeving van Nijmegen. ‘Het is een prachtig evenement en we zijn blij dat de beide jongens dit jaar mee kunnen doen. We verheugen ons er zelf ook heel erg op!’