Studenten doen onderzoek naar inclusief sporten

Wat is nu precies inclusief sporten en bewegen? Welke motieven, maar vooral ook: welke drempels zijn er voor inclusie van jeugdsporten met een lichamelijke en/of verstandelijke beperkingen bij reguliere sportverenigingen in Deventer? Mooie onderwerpen en vragen om eens neer te leggen bij een aantal studenten.

Drie studenten die de Minor “Aangepast Sporten in de revalidatie, onderwijs en vrije tijd” bij Hogeschool Windesheim volgen, deden een kwalitatief onderzoek naar Inclusief sporten in Deventer. Mede-opdrachtgever bij dit onderzoek is onze samenwerkingspartner Het Gehandicapte Kind. Myrthe  Broekman, Céline van Duivendijk en Anke Kleinlugtenbeld gingen, onder leiding van onderzoek docent Marck de Greeff met het onderwerp aan de slag. Zij interviewden sporters en medewerkers van verenigingen die aangepast sporten aanbieden in Deventer. Uit het onderzoek komt een aantal drempels en motieven naar voren, maar ook een aantal bruikbare aanbevelingen.

Om er een paar te noemen uit hun factsheet:

  • Zorg dat er een initiatiefnemer is bij de vereniging
  • Biedt het sporten aan op aangepast én inclusief niveau, en laat de sporters onderdeel zijn van de vereniging.
  • Laat zien wat je doet! Daarmee maak je de inwoners van Deventer bewust van de mogelijkheden.

Landschap

Studenten Bente van Tillaart en Melany Schepers volgen ook de Minor Aangepast Sporten en brengen voor het Mulier Instituut (dat onderzoek doet naar sporten en bewegen) het landschap van inclusief sporten en bewegen in de gemeente Deventer in kaart. Ook zij hebben gesproken met mensen die in Deventer betrokken zijn bij het aangepast sporten. Op deze poster brengen zij de uitkomsten van hun onderzoek mooi in beeld.

Samenwerking met studenten

‘Het is leuk, maar ook vooral goed voor ons om met studenten samen te werken’, vindt voorzitter Kees van Hoof. ‘Wij worden wijzer van de antwoorden en kunnen onze kennis en ervaring onderbouwen met de antwoorden uit gedegen uitgevoerde onderzoeken. Inmiddels is een groepje studenten van de Calo Windesheim die ook de Minor Aangepast Sporten volgen, bezig met een vervolgonderzoek. Ik kijk uit naar de resultaten!’