Succesvolle aanvraag Sportimpuls

DSC09723In Deventer is het aanbod voor sporters met een (verstandelijke) beperking groot. Bijna 250 sporters met een beperking zijn wekelijks actief bij de verschillende verenigingen in de gemeente. De Deventer Sportploeg is het centrale punt als het gaat om (sport)participatie van mensen met een beperking, maar kan dat alleen zijn omdat de sportverenigingen hun deuren open zetten voor de doelgroep. Toch zijn er ook nog veel mensen met een beperking die niet sporten. Om deze groep (kinderen én volwassenen) ook te verleiden om te gaan sporten is een Sportimpuls aanvraag ingediend.

IMG 0181Sportverenigingen die in Deventer sporten aanbieden voor mensen met een beperking en een aantal partners hebben samen een aanvraag ingediend bij het NOC-NSF/ZonMW onder de titel: ‘Kies je aangepaste sport in Deventer’. Door actief mensen met een beperking te gaan benaderen willen de verenigingen hen stimuleren om te gaan sporten. Bewegen is immers voor iedereen gezond, juist ook voor mensen met een beperking. De Deventer Sportploeg werkt in Deventer al een aantal jaren op deze manier, nieuw is dat nu heel bewust en actief middelbare scholieren en werkenden worden benaderd.

Uitgekiend programma
IMG 0977Via een uitgekiend programma, dat twee jaar gaat duren, krijgen aspirant-sporters de gelegenheid met verschillende sporten kennis te maken, in eerste instantie op hun eigen locatie (school of werk). Vervolgens kunnen ze op instuifdagen kennis maken met de verschillende verenigingen en het aanbod daarvan. Daarna is het tijd om te gaan proefdraaien bij een vereniging. Zo worden steeds meer drempels weggenomen en hopen de initiatiefnemers de deelnemers te verleiden lid te worden (en vooral te blijven) van een van de verenigingen.

Subsidie toegekend
IMG 3345Een dergelijk programma kost geld, veel geld. Maar het belang van sporten is groot. Natuurlijk omdat het gezond is, maar vooral ook om dat de sporters deel uitmaken van reguliere verenigingen en daardoor participeren in de Deventer samenleving. Vooral dat laatste staat bij de Deventer Sportploeg, de verenigingen én de gemeente Deventer hoog in het vaandel. De gemeente heeft €85.000IMG 9673 beschikbaar gesteld voor het toegankelijker maken van sportaccommodaties. Om ‘Kies je aangepaste sport in Deventer; mogelijk te maken hebben NOC-NSF/ZonMW de gevraagde subsidie van ruim €84.000 toegekend. We zijn dan ook blij en trots u te kunnen vertellen dat ‘Kies je aangepaste sport’ in september 2013 van start gaat. Op naar een grotere sportdeelname van mensen met een beperking!