Verdrietig bericht

Afgelopen week kregen we bij de Deventer Sportploeg het verdrietige bericht dat Rob Viveen onverwacht is overleden. Rob was de intiator van Healthy Athletes, maar ook altijd heel betrokken bij de sporters van de Deventer Sportploeg. Omdat – in deze vreemde tijden – wij natuurlijk niet bij zijn afscheid konden zijn hebben vrienden van hem een ‘Liber Amicorum’ gemaakt, met daarin bijdragen van heel veel mensen die Rob kenden. Ook de Deventer Sportploeg heeft een bijdrage geleverd.


Voor Rob,

Aimabel. Dat is het eerste wat bij me op komt als ik denk aan jou Rob. Met een grote lach op je gezicht was je altijd aanwezig bij ‘jouw’ Healthy Athletes, natuurlijk tijdens de Special Olympics, soms ook bij andere toernooien of gelegenheden. Je herkende meteen de sporters en coaches van de Deventer Sportploeg die trouw en met veel plezier een bezoekje brachten aan dit mooie evenement.
Al in 2002 was je betrokken bij Opening Eyes, het eerste onderdeel van Healthy Athletes dat in Deventer draaide tijdens de eerste keer dat de Special Olympics een meerdaags evenement was.
Je werd daar gegrepen door het belang van de gezondheid van sporters met een verstandelijke beperking en was er vanaf 2002 steeds bij betrokken. Je hebt Lions Nederland enthousiast gemaakt en het programma uitgebreid.
Bij Healthy Atletes worden sporters met een verstandelijke beperking op een leuke manier door professionals gescreend op allerlei zaken die met hun gezondheid te maken hebben: ogen, oren, voeten, mond en algehele fitheid. Dat is belangrijk, omdat de reguliere gezondheidszorg nog wel eens iets over het hoofd wil zien. Mensen met een verstandelijke beperking zijn immers niet altijd goed in staat aan te geven of ze wel goed kunnen zien of horen. Als het nodig is volgt een verwijzing naar een specialist in de buurt waar de sporter woont. Dat is dan altijd iemand die heeft aangegeven graag de tijd te willen nemen voor mensen met een verstandelijke beperking. Ook krijgen sporters soms een speciale bril, of goede sportschoenen.
Lions Nederland heeft – onder jouw bezielende leiding – het Healthy Athletes programma bij de Special Olympisc geadopteerd. Dat betekent dat bij elke Special Olympics leden van de Lions Serviceclubs in Nederland zich inzetten om het Healthy Athletes programma tot een succes te maken, vooral door de inzet van vele vrijwilligers die nodig zijn om het programma goed te laten draaien. En altijd was jij daar te vinden: als gezegd met je gulle lach en je enthousiasme voor de sporters.
Daarnaast had je ook de Lions Deventer enthousiast gemaakt voor de Deventer Sportploeg, wat resulteerde in verschillende ontmoetingen met leden van de Lions en acties om de DSP te ondersteunen.
Wij hadden ons er al op verheugd je tijdens de Special Olympics van 2020 in Den Haag te ontmoeten. We realiseerden ons de laatste weken dat die ontmoeting er wel eens niet zou kunnen komen vanwege de Coronacrisis, maar we hadden toch niet kunnen bedenken dat je nooit meer bij de Special Olympics zal zijn.
Want zomaar, onverwacht, ben je op de eerste dag van de lente, overleden. Rob, man van Mieke, (schoon)vader en opa van Marije, Robin, Amélie, Floris, Caroline, Robert, Lars en Elin. Wat een schrik en verdriet toen we dat bericht hoorden!
Lieve Rob, alle coaches en leden van de werkgroep van de Deventer Sportploeg gaan je ontzettend missen. Maar vooral namens al onze sporters willen we je heel hartelijk bedanken voor alles wat je voor hen hebt gedaan en betekend.

Lieve Rob, rust zacht.